„Sunt niște acțiuni abuzive”. Avocatul care lucrat pentru Platon, Ion Dorogoi, a fost deferit justiției pentru falsificare de acte

Ilie Gulca
09/04/2024
Avocatul Ion Dorogoi

Avocatul Ion Dorogoi, care a prestat servicii oligarhului fugar Veaceslav Platon, a fost deferit justiției în cauza penală deschisă pentru falsificare a probelor în cazul companiei Tatrecons. Ion Dorogoi are statut de bănuit în dosarul pentru atacul raider la Moldova-Agroindbank orchestrat de Veaceslav Platon în perioada 2011-2015.

Procuratura Anticorupție subliniază că dosarul a fost pornit în mai 2023 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în baza unui denunț. Ulterior, cauza a fost expediată Procuraturii Anticorupție, investigația fiind efectuată în comun cu Centrul Național Anticorupție.

Avocatul Dorogoi este acuzat că a acționat în calitate de reprezentant al companiei de creditare în procesul de insolvabilitate intentat firmei debitoare Tatrecons, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție. El este învinuit că a urmărit să obțină controlul asupra procesului de insolvabilitate prin desemnarea unui lichidator pentru a obține o hotărâre judecătorească favorabilă.

Dorogoi este acuzat că a înregistrat date false în documentele legate de adunarea generală a creditorilor. Mai exact, el a schimbat locul desfășurării adunării și a inventat motive pentru absența unuia dintre lichidatori pentru a se asigura de desemnarea unui lichidator pe care îl voie el.

Ulterior, documentele falsificate au fost prezentate instanței de insolvabilitate a Judecătoriei Chișinău, sediul Central, pentru a influența decizia judecătorească în favoarea grupului de creditori.

Avocatul Ion Dorogoi nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

„Dosarul ar putea să fie încetat pentru expirarea termenului de prescripție, dar eu prefer să mergem în instanța de judecată și să dovedesc faptul că este un abuz din partea lor”, a declarat avocatul pentru Portalul Anticoruptie.md. „Sunt niște acțiuni abuzive din partea procurorilor care sunt îndreptat în interesul fostului administrator Adrian Balan, care a pierdut toate dosarele posibile în instanță. Aceasta este pentru el o oportunitate de a depune cereri de revizuire.”     

În noiembrie 2019, avocatul Ion Dorogoi s-a predat ofițerilor CNA și procurorilor anticorupție  după ce a fost dat în urmărire internațională pentru participare la atacul raider împotriva MAIB în 2011-2015 orchestrat de oligarhul fugar Veaceslav Platon.

În acest dosar, Ion Dorogoi este bănuit că ar fi fost autorul, instigatorul şi complicele unor înţelegeri dubioase cu un grup de persoane prin intermediul cărora au cauzat prejudicii deosebit de mari băncii comerciale Moldova-Agroindbank.

Avocatul este suspectat că, împreună cu persoane interesate, ar fi trucat procedura de alegere în organele de conducere a băncii a unor persoane cu scopul de a prelua controlul asupra unor acţionari. Procurorii anticorupţie au formulat două capete de acuzare în privinţa reţinutului, învinuindu-l de spălare de bani şi dobândire ilicită a bunurilor altei persoane.

„După reținere, am fost în arest la domiciliu, probabil că sunt la etapa de urmărire penală. În acest caz, chiar nu am nicio tangență. A fost o consecință a faptului că am lucrat pentru dl Platon”, a spus el.

Ilie Gulca
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii