Ce interese și avere declară noul director al Agenției Moldsilva, Victor Durbală

Anticoruptie.md
24/04/2024
facebook.com/victordurbalaghidighici

Executivul a numit în cadrul ședinței de miercuri, 24 aprilie, un nou director al Agenției Moldsilva. Este vorba de fostul primar al localității Ghidighici din municipiul Chișinău, Victor Durbală, care va prelua funcția începând cu 25 aprilie. 

Victor Durbală a obținut mandatul de primar al localității Ghidighici din mun. Chișinău în noiembrie 2019, fiind înaintat de Partidul Politic UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a menționat că Durbală deține o vastă experiență în domeniul silvic, întrucât anterior a fost șef adjunct al Ocolului silvic Ghidighici din cadrul întreprinderii silvice Chișinău, inspector principal în domeniul ecologic și manager în domeniul cinegetic.

În ultima declarație de avere și interese personale depuse la angajarea în funcția de șef de cabinet în cadrul Ministerului Mediului, Durbală indică că a ridicat pe parcursul anului trecut un salariu de 183.668 lei de la Primăria Ghidighici pentru funcția de primar. Soția acestuia a adus în casă salariul de 46.770 de la Ministerul Energiei. Venituri au fost ridicate și din dobânda de la o bancă comercială care s-a ridicat la suma de 18 000 lei.

Pe parcursul anului Durbală a primit și un cadou de 4.000 de euro de la mama sa. Nu este primul cadou de acest fel. Pe parcursul anului 2021 și 2022, primarul a primit câte 2.000 de euro cadou tot din partea mamei. 

Durbală a mai declarat pentru anul trecut și veniturile obținute din bursa primită de la Universitatea de Stat în sumă de 24.500 lei, dar și alocația de 9.000 de lei de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială RO. 

În perioada 2012-2014 soția a achiziționat peste 20 de terenuri, dintre care două intravilane, câteva agricole, iar restul extravilane. Tot pe numele soției este indicat un spațiu comercial de peste 220 m.p., dar și o altă avere imobilă primită în calitate de donație în 2014. Din informațiile prezentate reiese că familia Durbală nu deține o locuință.

Este de menționat că în declarația de avere din 2020, fostul primar a indicat că a achiziționat prin ipotecă un apartament cu suprafața de 86,6 m.p. pentru suma de 1 069 024 lei. Doi ani mai târziu, apartamentul a fost vândut cu 2 008 060 lei, informație ce se regăseste în declarația de avere pentru 2022.

Familia Durbală are în proprietate două autoturisme, un Volkswagen Touran dobândit în 2009 și un Renault Kadjar fabricat și cumpărat în 2021 cu 22.000 euro. 

Din 2022, Durbală este și președinte al Asociației Grupul de Acțiune Locală „Bazinul Lacului Ghidighici”. Fostul primar are la activ și o afacere la Ghidighici specializată în fabricarea produselor de patiserie de la care nu a declarat niciun venit pentru anul trecut. 

Agenția Moldsilva a rămas fără director după ce, la 15 martie, Valeriu Caisîn și-a dat demisia din funcție. Decizia acestuia a venit la două zile după ce premierul Dorin Recean a anunțat o remaniere în echipa guvernamentală, fiind demisă ministra Mediului, Rodica Iordanov.

Luni, 22 aprilie, de Ziua Pământului, președinta Maia Sandu a promulgat noul Cod silvic, care aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor. Pe lângă mai multe reguli și oportunități pentru pădurile administrate de stat, noul Cod silvic aduce mai multă claritate și în modul de gestionare a pădurilor de către primării și vine să-i ajute pe primari să acceseze finanțare din Fondul Național pentru Mediu pentru elaborarea amenajamentelor silvice. 

La începutul lunii curente Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat despre trimiterea în judecată a trei angajați ai agenției Moldsilva, din regiunea sud-vestică, care au vândut ilegal lemne de peste 100.000 lei, în perioada septembrie-decembrie 2022. Dosarul penal ține de finalizarea parțială a investigațiilor din dosarul de bază, anunțat în decembrie 2022. Atunci, au avut loc 60 de percheziții și au fost reținute 5 persoane, pentru defrișări ilegale de circa 1.000.000 lei, iar în dosarul de bază, investigațiile continuă.

Anticoruptie.md
24/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii