Cine este Gheorghe Brega, premierul interimar al ţării

Victoria Dodon
30/10/2015
FOTO: moldovacurata.md

Liberalul Gheorghe Brega, vicepremier pe probleme sociale în Guvernul Streleţ, a fost numit vineri, 30 octombrie, prim-ministru interimar de către şeful statului. Decizia a fost luată după ce cu o zi înainte Parlamentul a acordat vot de neîncredere Cabinetului de miniştri condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

Brega a activat timp de mulţi ani în cadrul Institutului Oncologic, ocupând fotoliul de şef al Secţiei urologie în anii 1989-2004, după ce care a fost chirurg-urolog la un centru privat de sănătate. În 2009 decide să se lanseze în politică, ajungând deputat pe listele PL, iar pe 30 iulie 2015 este învestit în funcția de viceprim-ministru pentru probleme sociale în Guvernul Streleț.

Potrivit declaraţiei de avere, în 2014 Gheorghe Brega, fiind deputat, a avut un salariu de peste 155.000 de lei, iar alte peste 100.000 le-a adunat din indemnizaţii şi pensii. Liberalul deţine un teren extravilan la Criuleni, Dubăsari, un apartament cu suprafaţa de 78 de metri pătraţi şi un garaj, precum şi o maşină Opel Astra produsă în 1998.

Subiect al mai multor scandaluri

Numele lui Brega a figurat într-un scandal legat de piaţa farmaceutică, aminteşte moldovacurata.md. Astfel, în vara anului 2012 deputatul a acuzat compania farmaceutică românească Balkan Pharmaceuticals că produce medicamente de proastă calitate, este favorizată la înregistrarea preparatelor sale și câștigă licitațiile pentru achiziţionarea medicamentelor în instituţiile medicale de stat, deși propune prețuri mai mari. Compania de peste Prut a declarat că acuzaţiile deputatului sunt nefondate, lăsând să se înţeleagă că Brega ar avea el însuși interese pe piața farmaceutică și ar proteja anumite companii producătoare de medicamente.

La începutul anului 2013, deputatul Brega a venit cu o iniţiativă controversată de modificare a Legii cu privire la medicamente, a Codului Penal şi a celui Contravenţional. Cotidianul "Adevărul" Moldova a făcut trimitere la experţi care au declarat că ideea lui Brega reprezenta o piedică pentru producerea autohtonă de medicamente şi oferea o portiţă legală micilor traficanţi de droguri şi substanţe psihotrope, absolvindu-i de pedeapsă penală.

Parlamentarul propunea ca legea să fie completată cu un capitol nou - „Prevenirea şi combaterea fabricării şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc“, introducând într-o anexă de câteva pagini substanţele pe care le crede „cu grad mare de risc“, inclusiv marijuana, haşişul sau cocaina, pe care, potrivit deputatului, le-am folosi în medicină. Şi Guvernul şi CNA au dat aviz negativ proiectului de lege, însă liberalul insista ca documentul să fie supus votului în Legislativ.

În acelaşi an, în spaţiul public apăruse informaţia că, în 2003, pe când era şef de secţie la Institutul Oncologic, proaspătul premier interimar ar fi agresat o soră medicală chiar pe holurile instituţiei. Brega ar fi lovit-o pe femeie cauzându-i o hemoragie intracraniană amnezie totală, mai scria Adevărul. Potrivit publicaţiei, directorul de atunci al spitalului a solicitat eliberarea din funcţie a medicului, însă Gheorghe Brega a contestat ordinul la Curtea de Apel Chişinău, obţinând o hotărâre favorabilă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a considerat greşite concluziile judecătorilor şi a calificat hotărârea Curţii de Apel drept una ilegală. 

Victoria Dodon
30/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii