CNA critică dur proiectul de lege prin care deputații vor putea să acceadă în avocatură fără a susține examene de calificare

Anticoruptie.md
16/01/2017
anticoruptie.md

Proiectul de lege care stabilește că deputații care au cel puțin zece ani vechime în muncă în domeniul juridic ar putea accede în avocatură fără a susține examenele de licențiere, propus de un grup de deputați din majoritatea parlamentară, dar și un deputat socialist, este criticat dur de experții Centrului Național Anticorupție.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că prevederile proiectului promovează norme discreţionare, adaptate unui anumit cerc de persoane, în detrimentul unor alte grupuri, care, în cazul de faţă sunt discriminate.

„În condiţiile în care, deputaţii/foştii deputaţi cu o experienţă de 10 ani în domeniul juridic vor beneficia de dreptul de a obţine licenţa de avocat, fără a susţine examenele de calificare, autorul discriminează în mod vădit grefierii, asistenţii judiciari, juriştii din direcţiile juridice ale autorităţilor publice centrale şi locale,etc., care, datorită atribuţiilor funcţionale în domeniul juridic, au aptitudini profesionale de înaltă calificare în domeniul de competenţă. În aceeaşi ordine de idei, promovarea proiectului constituie o formă de discriminare şi faţă de avocaţii care au obţinut licenţa de avocat prin efectuarea stagiului şi susţinerea examenului de calificare indiferent de vechimea de activitate în domeniul dreptului sau statutul funcţiei deţinute anterior”, se precizează în expertiza CNA.

Pentru eliminarea criteriului discriminatoriu promovat de normele proiectului prenotat, în vederea respectării drepturilor persoanelor la libera alegere a profesiei, precum şi intangibilitatea reputaţiei profesiei de avocat, expertul CNA recomandă  autorilor proiectului de lege revizuirea acestuia şi stabilirea unui compromis între normele propuse de autor şi principiul egalităţii în faţa legii, indiferent de funcţia şi statutul social al persoanei care solicită accederea în profesia de avocat

„În condiţiile în care avocatura este o profesie liberală, instituită în vederea garantării şi asigurării dreptului la apărare, în orice alt domeniu de activitate şi în toate statele civilizate, experienţa este atuul cel mai de preţ al unui candidat la orice post sau poziţie. În domeniul juridic, aceasta trebuie să joace un rol important şi determinant, deoarece responsabilităţile asumate de un avocat sunt considerabile în orice cauză şi în orice situaţie. Astfel, considerăm că vechimea de activitate în domeniul dreptului constituie un punct forte al pretendentului, dar nu este o premisă pentru a fi scutit de examenele de calificare. În sensul respectiv, oportun ar fi ca persoanele care au o vechime de cel puţin zece ani în domeniul dreptului să treacă o procedură mai simplificată de a accede în profesia de avocat cu susţinerea unei singure etape a examenului de calificare, dar nu scutirea în totalitate”, se mai precizează în expertiza realizată de CNA.

Mai multe observații au fost făcute și în privința extinderii listei activităţilor compatibile cu profesia de avocat. „Atenţionăm asupra faptului că norma promovată este discreţionară şi acordă dreptul „persoanelor interesate”, să opereze cu modificări şi completări la legile speciale care le reglementează domeniul de activitate în vederea excluderii incompatibilităţii funcţiei deţinute cu profesia de avocat. Riscul promovării normei sus analizate constă în faptul că, oricare persoană care deţine funcţie publică sau de demnitate publică (de exemplu: grefieri, asistenţi judiciari, funcţionari publici din oricare minister, judecători, procurori, etc.,) va exercita profesia de avocat concomitent cu atribuţiile funcţiilor pe care le ocupă. În acest sens, este inevitabilă apariţia unor conflicte de interese. Or, din însăşi natura lucrurilor şi specificul de reglementare al relaţiilor socio-juridice vizate, o persoană nu poate exercita în aceeaşi perioadă de timp atât profesia de avocat, cât şi una din funcţiile exemplificate supra”, se subliniază în expertiză.

În concluzie, instituția constată că proiectul de lege este insuficient compatibil cu standardele naţionale anticorupţie.

Amintim că potrivit unui proiect de modificare a Legii avocaturii, semnat de Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Cornel Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, deputații sau foștii deputați care au activat cumulativ zece ani în domeniul dreptului vor putea fi scutiți de examenele de accedere în profesia de avocat. Parlamentarii își argumentează inițiativa prin faptul că un deputat care a creat norme de drept și are o experiență bogată în domeniul jurisprudenței, dar și pregătire profesională necesară, nu au nevoie de stagiu profesional și de examene de calificare pentru a-și lua licența de avocat.

Inițiativa legislativă a provocat critici din partea Uniunii Avocaților și a mai multor avocați notorii.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, deputatul Sergiu Sârbu, membru al Comisiei juridice pentru numiri și imunități a declarat că comisia juridică va analiza foarte atent și obiectiv toate avizele de la toate instituțiile, inlcusiv de la CNA, și va perfecționa proiectul conform procedurii parlamentare, prin vot. „Noi nu ne dorim niciun fel de privilegii. Dar este imposibil să le fii pe plac tuturor. Reformele uneori deranjează. Dorim ca totul să fie tranparent, legal și democratic”, a comentat Sergiu Sârbu.

Anticoruptie.md
16/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii