CSM a refuzat transferul unei magistrate, mamă a cinci copii, la o judecătorie din apropierea domiciliului // Femeia face naveta de trei ori pe săptămână la Taraclia

Anticoruptie.md
07/08/2019
Marina Curtiș. Foto: magistrat.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat, în cadrul ședinței de marți a CSM, să o transfere pe judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, la instanța din Criuleni sau la cea din Capitală. Asta chiar dacă magistrata, care are cinci copii, locuiește cu familia la Chișinău și de trei ori pe săptămână este nevoită să facă naveta la Taraclia, achitând costurile de drum din cont propriu.

Magistrata Marina Curtiș nu are sancțiuni disciplinare. Ea a fost evaluată de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor cu 57 de puncte. În același timp, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor i-a oferit calificativul „bine” și a notat-o cu 69 de puncte. 

În 2018 magistrata a luat în credit un apartament de 83 de metri pătrați, în Capitală, prin programul „Prima casă 3”. Precizăm că în Legea privind statutul judecătorului nu există mențiuni despre cheltuielile privind transportul și cazarea magistraților care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. 

Marina Curtiș a ajuns judecătoare de instrucție la Judecătoria Taraclia în 2012. Cinci ani mai târziu, ea a fost numită în fucția de judecător la Judecătoria Cahul, până la atingerea plafonului de vârstă. În octombrie 2017 a fost transferată temporar la Judecătoria Criuleni, unde a activat până în ianuarie 2019, când a fost desemnată din nou pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie de bază la Judecătoria Cahul în perioada de imposibilitate a magistratului Leonid Turculeț de a exercita atribuțiile de judecător de instrucție de bază, desemnat anterior.

Precizăm că în ședința de marți a CSM au fost examinate trei cereri de transfer ale judecătorilor. Plenul Consiliului a dat curs unei singure cereri și a propus preşedintelui Republicii Moldova numirea prin transfer, în funcţia de judecător la Judecătoria Ungheni, a magistratului Ion Ghizdari de la Judecătoria Bălți.

Anticoruptie.md
07/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii