Demisie înainte de „furtună”. Cine este judecătoarea care renunță la funcție înainte de evaluarea vetting și în ce anchete CIJM a figurat

Viorica Mija
09/04/2024
Colaj CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor examina cererea de demisie a judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Elena Cojocari. Subiectul se regăsește pe agenda ședinței din 9 aprilie. Plecarea magistratei intervine în contextul în care președintele interimar al instanței, Ghenadie Mîra, a declarat că, înainte de evaluarea vetting, ar putea urma o serie de demisii ale magistraților. Cojocari figurează într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) după ce a cumpărat un apartament în condiții preferențiale și, ulterior, l-a vândut la preț de piață.

Elena Cojocari a devenit judecătoare în 2007, după șapte ani în care a profesat avocatura. În octombrie 2012, a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de președintele Nicolae Timofti. Șapte ani mai târziu, a trecut de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la Curtea de Apel Chișinău, unde activează până în prezent.

Numele magistratei figurează într-o investigație a Portalului Anticoruptie.md. Judecătoarea a semnat, în iulie 2014, un contract de investiții pentru procurarea unui apartament de 66,7 metri pătraţi. În iulie 2017, apartamentul a fost înregistrat la Cadastru pe numele magistratei, iar în decembrie a fost vândut cu 409.000 de lei.

Elena Cojocari a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat, în 2019, pe Veaceslav Platon. Magistrata a examinat și dosarul în care este vizat fostul deputat, Chiril Lucinschi. În 2015, Cojocari a luat parte la decizia potrivit căreia bloggerul rus Eduard Baghirov ar fi fost cel care a organizat protestele din aprilie 2009. 

Viorica Mija
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii