Disensiuni în CSP: de ce a fost amânată şedinţa la care urmau să fie promovaţi procurorii în funcţii administrative

Anticoruptie.md
26/01/2023
Captură

Cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), aleşi din rândul acuzatorilor, au lansat acuzaţii grave în adresa membrilor Consiliului, Sergiu Litvinenco, ministru al Justiţiei, Andrei Cebotari şi Lilia Potâng, desemnaţi din partea societăţii civile, pe motiv că au boicotat şedinţa de miercuri la care urmau să fie promovaţi în funcţii asministrative mai mulţi procurori şi să fie votată lista celor nominalizaţi pentru distincţii cu ocazia Zilei Procuraturii. De altă parte, cei trei susţin că nu li s-a oferit timp ca să verifice candidaţii.

„Este regretabil că nu a fost posibilă desfășurarea ședinței din motiv că nu s-a întrunit numărul necesar de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor pentru ca să existe cvorum și ședința să fie deliberativă. Analizând obiectiv situația de referință, constatăm că printr-o asemenea conduită neloială au fost desconsiderate timpul, diligența și așteptările titularilor procedurilor ca demersurile și cererile lor să fie examinate în termenele consemnate oficial în agenda Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult de atât, accentuăm că în ultima perioadă devine tot mai frecventă practica amânării ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absenței unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special. Toate aceste aspecte determină inclusiv și riscul creării unei puternice impresii că există anumite aranjamente sau trucări privind soluțiile ce urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor, or, asemenea percepții trebuie evitate, deoarece afectează credibilitatea instituției. În opinia noastră, situația se prezintă a fi una tristă și îngrijorătoare, și, lăsând deoparte emoțiile, evaluarea strict „tehnică” a acestor aspecte, ar putea lăsa percepția că din partea unor membri non-procurori intenționat se blochează activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, fapt care golește de conținut orice inițiativă de reforme.

Am primit mai multe informații privind revoltele exprimate de către cetățeni și de către procurori, în opinia cărora frecvența amânărilor ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor este inexplicabilă, iar blocajele intervin mai cu seamă atunci când în agendă sunt incluse subiecte legate de numiri și promovări în sistem”, se arată într-o declaraţie semnată de Angela Motuzoc, Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roşca şi Constantin Şuşu.

Semnatarii declaraţiei susţin că în actuala componență activă a Consiliului Superior al Procurorilor ponderea o dețin membrii non-procurori şi au optat pentru „un echilibru profesional între numărul de membri-procurori și membrii non-procurori în componența Consiliului Superior al Procurorilor, pentru a garanta esența acestei autorități pe care legea o stabilește ca fiind organ de autoadministrare”.

La solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, membrii CSP vizaţi în declaraţia colegilor din Consiliu au venit cu declaraţii.

„Cu o zi înainte şedinţă, am propus să excludem din agendă desemnarea învingătorilor concursurilor. Ca erau multe funcții, importante, respectiv era nevoie de timp pentru a verifica fiecare candidat. În plus, era o listă cu procurori cărora trebuiau să li se acorde stimulări cu ocazia zilei Procuraturii – vreo 150 de persoane. Deci, obiectiv, nu aveam posibilitatea să verific într-o singură zi fiecare candidat (în total – vreo 200 de persoane), în special sub aspectul integrității. Majoritatea membrilor CSP nu au susținut propunerea mea, respectiv, din această cauză, am decis să nu vin la ședință, stabilindu-mi alte activități în orar. Nu am putut să particip la o ședință unde exista riscul numirii sau stimulării unor persoane care ar fi putut avea probleme de integritate. Și acum cred că am luat o decizie corectă”, ne-a declarat Sergiu Litvinenco.

O poziţie similară o are şi Andrei Cebotari. „La ședința urmau să se desfășoare concursul de procurori șefi în 10 raioane (fiind înregistrați circa 30 de candidați), numirea în funcție de procuror a absolvenților INJ și decorarea cu distincții a mai multor procurori (o listă destul de mare) cu ocazia zilei Procuraturii ce urmează a fi pe 29 ianuarie. Asta pe lângă celelalte circa 10 subiecte.

Materialele primare ne-au fost expediatr vineri, ele fiind actualizate continuu până în ziua de marți.

Asta în ciuda faptului că membrii procurori au acces la aceste materiale cu mult timp înainte ca ele să ajungă la noi. Eu nu am reușit să verific integritatea acestor procurori, pentru că sunt peste 60 de persoane și este un volum mare de muncă. Respectiv, nu am vrut să particip la numirea în funcție și decorarea unor persoane toxice cu grave probleme de integritate. Marți s-a discutat cu membrii procurori, unde s-a venit colegial cu o solicitare de a amâna concursurile pentru o altă zi săptămâna viitoare, ca să reușim să ne pregătim, zi în care vom face doar concursurile. Membrii procurori au refuzat să susțină propunerea și au avut o reacție foarte ostilă. Verificările primare au dat dovadă că în listă avem persoane toxice. De exemplu, un candidat are 2 frați: unul a fost dat în căutare prin Interpol pentru furt din bancomate în Federația Rusă, al doilea frate este căutat de CNA pentru punerea în circulație a bancnotelor false (euro). Acest exemplu arată că trebuie de examinat foarte foarte minuțios candidații. Întrucât membrii procurori nu au mers în întâmpinare, am decis să nu particip la numirea în funcție a persoanelor care ar putea prejudicia imaginea Procuraturii”, a precizat Cebotari.

Lilia Potâng ne-a spus că a lipsit de la şedinţă din motive de sânătate, dar la fel, susţine că listele candidaţilor, printre care sunt mulţi cu probleme de integritate, în sunt puse la dispoziţie pe ultima sută de metri. „Mi se dă lista cu numele şi prenumele candidaţilor. Atât. Cum să votez pentru cineva care nu ştiu ce reprezintă? Cum să mă uit apoi în ochii oamenilor dacă voi vota persoane care nu merită? Nu dorm nopţile înainte de şedinţe ca să verific candidaţii pentru care urmează să votez. Asta în primul rând. Pe de altă parte, şi membrii procurori ai CSP de multe ori nu au făcut act de prezenţă. Şi nu a ieşit nimeni cu declaraţii, critici. Personal, am fost la toate şedinţele. Chiar şi atunci când mă simţeam foarte rău. De data aceasta am avut o criză şi chiar nu am putut să vin”, a declarat Lilia Potâng.

 


 

Anticoruptie.md
26/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii