Igor Grosu: „Vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova”

Anticoruptie.md
19/04/2024
captura video

„Parlamentul acum pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024”, este declarația făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat Hotărârea de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional.

Potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat la data de 20 octombrie 2024, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Sunteți pentru aderare Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Între timp, odată cu înregistrarea hotărârii, Parlamentul pregătește demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024.

După votarea proiectului, acesta va fi remis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codul electoral.

„La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Așa cum am spus cu alte ocazii, noi nu avem timp de pierdut – e timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată și bunăstarea oamenilor - asigurată. Suntem europeni, istoria noastră ne arată că suntem europeni, valorile de care ne ghidăm confirmă că moldovenii sunt europeni și merităm să avem același nivel de trai, aceleași drepturi și libertăți cum vedem în țările UE”, a specificat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova s-a pronunțat marți, 16 aprilie 2024, pe marginea sesizării privind desfășurarea referendumului de aderare la UE.

În avizul său, Curtea a constatat că „o eventuală accedere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va submina supremația Constituției, în sistemul de drept național”. Republica Moldova „va rămâne o entitate suverană, menținându-și dreptul de a denunța tratatele internaționale, al căror membru nu mai dorește să fie”, se constată în aviz. 

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de șefa statului, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale.

Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Anticoruptie.md
19/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii