Importul grâului se face în continuare în baza licențelor emise de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Ilie Gulca
26/03/2024
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Foto: moldpres.md

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi în continuare permis în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe un termen de trei luni în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor.

Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Începând cu octombrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a instituit un mecanism de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floarea-soarelui în vederea menținerii pe piața internă a unor prețuri sustenabile din punct de vedere economic la produsele autohtone.

Având în vedere că efectele acestei crize depășesc perioada stării de urgență, precum și faptul că, în contextul războiul din Ucraina, asemenea situații nu pot fi excluse pe viitor.

La sfârșitul anului 2023, a fost modificată Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător astfel încât Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova să poată decide în privința aplicării, cu titlu provizoriu, a unor reglementări prin licenţiere în contextul unor situații excepționale, fără instituirea stării de urgență.

Astfel, decizia privind licențierea importurilor a fost adoptată repetat, în temeiul noilor norme, pentru o perioadă de trei luni, începând cu 27 decembrie 2023.

Sunt supuse licențierii următoarele mărfuri: grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui. Excepție fac mărfurile destinate însămânțării.

Cererea de elibere a licenței de import poate să fie depusă de persoana juridică sau fizică care desfășoară următoarele activități economice: creșterea animalelor, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, fabricarea produselor de morărit; fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.   

Ilie Gulca
26/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii