Imunitatea parlamentarilor ar putea fi limitată. Ce spun experții

Julieta Saviţchi
23/02/2016
Vlad Filat, la Curtea de Apel Chișinău la 23 octombrie // Anticoruptie.md

Deputaţii ar putea fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără acordul Parlamentului în cazul în care va exista o sentinţă irevocabilă de condamnare. Ministerul Justiției a elaborat în acest sens un proiect de modificare a Constituţiei. Astfel la articolul 70 din Legea fundamentală, care prevede că deputaţii pot fi perchiziţionaţi sau reţinuţi doar în caz de infracţiune flagrantă, ar urma să fie adăugată sintagma „cu excepţia existenţei unei hotărâri irevocabile de condamnare”.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, explică această iniţiativă care urmează să fie discutată la Guvern, miercuri, 24 februarie, prin faptul că „este impusă de necesitatea modificării mecanismelor legale existente în prezent, care fac imposibilă atragerea la răspundere a membrilor puterii reprezentative”. Ministrul Justiţiei a făcut referinţă şi la o rezoluţie din 2003 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, potrivit căreia „imunitatea parlamentară are ca scop să protejeze integritatea parlamentelor şi să apere independenţa, nu şi impunitatea deputaţilor în exercitarea funcţiei”.

Olga Bîtcă, ex-preşedinta Alianţei anticorupţie, consideră iniţiativa Guvernului binevenită, deşi cu întârziere. „Nu pot fi neglijate posibilităţile care se deschid pentru identificarea, în special îngheţarea şi eventuala sechestrare sau confiscare ale activelor, inclusiv de peste hotare. Începerea unei proceduri penale şi examinarea probelor se va efectua de către organele competente, care vor decide asupra pertinenţei probelor. Dar aceste modificări erau la ordinea zilei în 2015. Protestele în masă din centrul Capitalei, deşi nu a fost solicitată direct limitarea imunităţii parlamentare, totuşi au avut un impact în acest sens”, a opinat Bâtcă.  

Ianina Spinei, expert Transparency International-Moldova, consideră că această măsură nu va fi suficientă pentru tragerea la răspundere a deputaţilor, care au încălcat legea. „Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi deputaţii la fel trebuie să răspundă pentru infracţiunile comise. Consider că nu este suficient şi limitarea imunităţii parlamentarilor trebuie extinsă”, a precizat experta.

Singurul deputat căruia i-a fost ridicată imunitatea parlamentară şi arestat este liderul liberal-democrat Vlad Filat.

Julieta Saviţchi
23/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii