Institutul pentru studiul războiului: Evghenia Guțul pregătește terenul pentru a justifica operațiunile hibride ale Kremlinului

Ilie Gulca
09/04/2024

Evgenia Guțul (foto), guvernatorul Găgăuziei afiliat la Kremlin, urmărește să justifice eventuala agresiune rusă împotriva Moldovei pentru pretinsa apărare a vorbitorilor de rusă din regiunea găgăuză și republica separatistă transnistreană.

Pe 8 aprilie, Guțul a susținut în timpul unui interviu acordat postului de televiziune de stat rus Pervîi Kanal că, dacă regiunea găgăuză va începe procesul de secesiune de Moldova, va fi o reacție nu doar din partea guvernului de la Chișinău, ci și de la București, despre care Guțul a pretins că „controlează” autoritățile moldovenești, având în vedere că Moldova nu este suverană.

Guțul a mai spus că autoritățile moldovenești ar putea să răspundă la secesiunea Găgăuziei cu „declarații zgomotoase, amenințătoare” sau ar putea să desfășoare forțe în Găgăuzia. Ea a spus că unificarea dintre Moldova și România ar fi „moartea” Moldovei, a limbii și culturii „moldovenești”.

Pe 5 aprilie, Guțul a susținut că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de Moldova în cazul în care Moldova se va unifica cu România.

Institutul pentru Studiul Războiului estimează că interviul lui Guțul de pe 8 aprilie la televiziunea de stat rusă urmărește probabil să stabilească condiții care să justifice potențiala viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei drept sprijin în apărarea vorbitorilor de rusă din Găgăuzia, din republica separatistă pro-rusă a Moldovei Transnistria și alte zone pro-ruse ale Europei şi Asia Centrală şi în Rusia însăşi.

Kremlinul consideră probabil eforturile sale în Moldova ca parte a conflictului geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul. Ministerul rus al Afacerilor Externe și oficialii MAE au insinuat recent că țările occidentale ghidează cumva politica de securitate națională a guvernului armean și au susținut că Finlanda și-a „pierdut independența în luarea deciziilor de politică externă” de la aderarea sa la NATO.

Kremlinul a făcut anterior afirmații false similare că NATO controlează Ucraina și folosește Ucraina pentru a amenința Rusia, cu scopul de a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia.[19]

Kremlinul va continua probabil să susțină că diferitele sale state-țintă nu sunt pe deplin suverane pentru a stabili condiții de informare pentru operațiunile rusești hibride sau convenționale împotriva lor.

Institutul pentru Studiul Războiului este un grup de cercetare nonprofit american și un think tank fondat în 2007 de istoricul militar Kimberly Kagan și cu sediul în Washington, D.C. ISW oferă cercetări și analize cu privire la problemele apărării și afacerilor externe.

Ilie Gulca
09/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii