„Intervenția nu a fost efectuată și victima a decedat”. Un medic al Spitalului de Psihiatrie din Bălți a fost condamnat pentru moartea unui pacient după cinci ani de lupte în instanță

Ilie Gulca
12/04/2024
Spitalului de Psihiatrie Bălți

Medicul Spitalului de Psihiatrie din Bălți, Vladislav Chiriac, în urma deciziei instanței de apel, a fost condamnat cu suspendare la un an de închisoare pentru că a încălcat din neglijență regulile și metodele de acordare a asistenței medicale, fapt soldat cu decesul pacientului.  

„Pe 4 septembrie 2019, fiind medic de gardă în Secția terapie intensivă și reanimare a Spitalului de Psihiatrie Bălți, din neglijență, Vladislav Chiriac a încălcat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale în privința bolnavului Vieru Ghenadie care se afla la tratament în secția dată din 18 august 2019”, se menționează în decizia primei instanțe.

„În urma examenului radiologic din 4 septembrie 2019, la pacient a fost depistată fractura coastelor 6-7-8 și hemopneumotoraxmasiv, era necesară puncția cavității pleurale stânga, pentru a evita consecințele nefavorabile (insuficiență respiratorie). Aceasta intervenție nu a fost efectuată și, ca rezultat, pe 5 septembrie 2019, victima Vieru Ghenadie a decedat.”

Pe 15 iunie 2023, Judecătoria Bălți, sediul Central, a pronunțat o sentință prin care medicul a fost achitat pe motiv că „fapta sa nu a întrunit elementele constitutive ale infracțiunii”.

„Nefiind de acord cu sentința primei instanțe, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au înaintat o cerere de apel prin care au solicitat admiterea apelului, casarea sentinței și pronunțarea unei noi hotărâri prin care inculpatul să fie recunoscut culpabil în săvârșirea infracțiunii”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 9 aprilie 2024, a fost admis apelul, casată sentința contestată și pronunțată o nouă hotărâre prin care inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii, fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita o activitate în domeniul acordării serviciilor medicale pe un termen de doui ani.

Ilie Gulca
12/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii