ISW a calificat incidentul din Transnistria drept o provocare menită să destabilizeze Republica Moldova   

Ilie Gulca
18/03/2024

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a calificat explozia de pe teritoriul unei unități militare din Transnistria drept o provocare organizată de Kremlin care urmărește destabilizarea Republicii Moldova din interior. Pe 17 martie, regimul separatist prorus de la Tiraspol a informat că o dronă care ar fi zburat din direcția regiunii Odesa a lovit un elicopter pe teritoriul unei unități militare.

„ISW nu poate să verifice independent detaliile legate de drona din Transnistria și nici nu poate să identifice actorii responsabili, dar este puțin probabil ca forțele ucrainene să fi condus operațiunea, având în vedere mijloacele limitate folosite și ținta nesemnificativă. Oficialii ucraineni au declarat recent că Transnistria nu reprezintă o ameninţare militară pentru Ucraina”, au spus analiştii Institutului pentru Studiul Războiului.

În urma consultării cu alte autorități ale Republicii Moldova, a examinării imaginilor video și a schimbului de informații, Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a declarat că incidentul în cauză reprezintă o tentativă de a provoca teamă și panică în regiune. „Tehnica militară din imagini nu funcționează de câțiva ani”, a subliniat Biroul într-un comunicat.   

Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că „nici autoritățile transnistrene și nici cele ruse nu au lansat acuzații la Forțelor militare ucrainene pentru cele întâmplate, dar ar putea face acest lucru în viitor”.

Purtătorul de cuvânt al Direcției generale de informații militare ucrainene (GUR), Andriy Iusov, a spus că incidentul este „o provocare rusă”. Centrul ucrainean de combatere a dezinformarii a acuzat Rusia că a condus operațiunea pentru a manipula spațiul informațional.

Pretinsul minister afacerilor externe de la Tiraspol a publicat luni o declarație în care a condamnat „o acțiune de diversiune” la una dintre unitățile sale militare.

„Pe 17 martie, una dintre unitățile militare a fost lovită de o dronă kamikaze, care a provocat un incendiu și distrugerea proprietății militare. Condamnăm acest act terorist și orice acțiuni similare care amenință viața, pacea și securitatea oamenilor de pe malul Nistrului, ceea ce reprezintă o provocare pentru toate statele cu adevărat interesate de stabilitatea regională”, se menționează în declarația Tiraspolului.

Ilie Gulca
18/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii