ISW: Putin va folosi succesul său în alegeri pentru un război de durată împotriva Ucrainei

Ilie Gulca
19/03/2024

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că președintele rus Vladimir Putin încearcă să folosească pretinsa prezență-record la alegeri pentru a stabili un context informațional pentru un război prelungit în Ucraina.

„Probabil că Putin continuă eforturile de a stabili condiții informaționale care să justifice un conflict prelungit și ocuparea pe termen lung a Ucrainei sub pretextul protejării civililor din Ucraina ocupată”, se menționează într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunțat pe 18 martie că Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu 87,28% din voturi. Președinta acestei comisii, Ella Pamfilova, a spus că alegerile din Rusia au avut o prezență-record la vot de 77,44%. Vladimir Putin și înalți oficiali ruși au declarat că prezența-record la vot și sprijinul public ridicat pentru Putin demonstrează unitatea și încrederea Rusiei în Putin.

„CEC a comunicat că Putin a câștigat 88,12 din 95,23% din voturi în regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Zaporijia și Herson și Crimeea”, susțin experții Institutului pentru Studiul Războiului. „Reprezentanții administrației de ocupație au falsificat probabil un sprijin record pentru Putin în regiunile ucrainene ocupate și probabil că au constrâns cetățenii ucraineni să participe la alegeri. Scrutinul a fost în mod inerent coercitiv, având în vedere numărul mare de forțe ruse care operează în Ucraina ocupată.”

Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat că 99,8% din militarii forțelor armate ruse au participat la alegerile prezidențiale, dintre care 97,27% au votat pentru Putin. Putin a spus că nu se aștepta la rezultate atât de mari ale alegerilor în Ucraina ocupată. Aceste rezultate, după spusele lui, demonstrează că oamenii din Ucraina ocupată sunt „recunoscători pentru protecția Rusiei”.

Prin urmare, a spus liderul de la Kremlin, Rusia va face totul pentru a asigura „protecția” populației ocupate din Ucraina.

Ilie Gulca
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii