Judecătorul Gheorghe Balan, denunțat la Inspecția Judiciară pentru felul în care examinează dosarul lui Vladimir Andronachi și al Anatolie Blonschi

Ilie Gulca
23/04/2024
Judecătorul Gheorghe Balan

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, a sesizat Inspecția Judiciară și Comisia de etică şi conduită profesională în privința judecătorului Gheorghe Balan, care examinează cauza lui Vladimir Andronachi și a complicelui acestuia, Anatolie Blonschi, și care a decis ca ședințele de judecată să aibă loc cu ușile închise.

Ion Guzun apreciază critic inocularea de către judecătorul Gheorghe Balan a ideii că dosarul lui Andronachi ar fi motivat politic, iar autoritățile statului l-ar intimida pe magistrat „să adopte soluții ilegale”, dar „convenabile” acestora.

„Această manipulare este pe cât de serioasă, pe atât de periculoasă, întrucât un observator independent ar concluziona că dosarul este motivat politic și, de fapt, ar oferi inculpaților temeiuri să califice dosarul ca fiind motivat politic”, se menționează în textul sesizării membrului Consiliului Superior al Magistraturii.

„Astfel, consider că judecătorul a încălcat principiile de etică și conduită profesională, cum ar fi independența, imparțialitatea, integritatea, profesionalismul, corectitudinea și confidențialitatea, stabilite de Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, Codul de Procedură Penală și Codului de etică și de conduită profesională al judecătorului.”

Autorul sesizării își întemeiază demersul pe faptul că, pe 31 ianuarie 2024, a denunțat „acțiuni de intimidare și filaj” din partea instituțiilor statului. Magistratul a spus că a devenit ținta unei campanii mediatice declanșată de „puterea legislativă și executivă” a statului menită să îi denigreze imaginea.

„[…]consider necesar de a înștiința participanții la proces despre faptul că în legătură cu examinarea prezentei cauze de către anumite structuri ale statului, împreună și în complicitate cu unii factori de decizie din cadrul sistemului judecătoresc și reprezentanți ai puterii legislative și executive din Republica Moldova, au întreprins și continuă să facă […] mai multe acțiuni de intimidare în privința subsemnatului, inclusiv măsuri speciale de investigații și, fără acordul subsemnatului, specializarea forțată în materie penală, pentru a-l determina să adopte soluții ilegale, dar convenabile acestora”, a semnalat judecătorul Gheorghe Bălan în presă.

„În scopul evitării unor eventuale cereri de recuzare din considerentele descrise și tergiversării examinării cauzei din aceste motive, asigur participanții la proces că, pentru a nu pune la îndoială imparțialitatea subsemnatului la examinarea prezentei cauze și respectarea întocmai a garanțiilor constituționale ale dreptului la un proces echitabil, voi întreprinde toate măsurile legale pentru înlăturarea amestecului la înfăptuirea justiției din partea celor indicați supra […]”

Ion Guzun a semnalat că judecătorul Gheorghe Balan nu a indicat nicio circumstanță care l-ar fi considerat incompatibil pentru examinarea dosarului penal cu pricina.

În ce privește „specializarea forțată în materie penală”, autorul sesizării a precizat că specializarea sediilor instanțelor este o competență a Consiliului Superior al Magistraturii.

​Dosarul Andronachi / Blonschi a ajuns pe masa judecătorilor pe 10 martie 2023, după ce a fost disjunsă din cauza „Frauda Bancară”. Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Complicele acestuia, Blonschi, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale. În urma faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu peste 26 milioane de lei.

Prin încheierea judecătorească emisă pe 19 mai 2023, judecătorul Gheorghe Balan a dispus numirea cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Andronachi şi Anatolie Blonschi spre judecare pentru 16 iunie 2023 în şedinţă închisă.

Ilie Gulca
23/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii