LIVE // Proteste la Parlament. Mulțimea forțează intrările în clădirea Legislativului

Anticoruptie.md
20/01/2016
Foto: Denis Romanescu, CIJM

Mii de persoane s-au adunat în fața Legislativului pentru a-și exprima nemulțumirea față de felul în care a fost învestit noul Cabinet de miniştri în frunte cu prim-ministrul democrat Pavel Filip. Protestatarii au distrus mai multe segmente din gardul care înconjoară clădirea şi forţează cordoanele de poliţişti pentru a putea intra în sediu.

(UPDATE 02.00) La câteva ore după ce a fost agresat, Mihai Ghimpu a postat un comentariu pe pagina sa de Facebook: "Cine se supără pe poporul furat, flămând, manipulat și înfuriat poartă vină în nefericirea lui; cine luptă pentru el mai departe, obține fericirea lui dar și pedepsirea de către popor a acelor, care i-au folosit necazurile în interesul lor păgân. Așadar, "dragii mei amici", lupta continuă!" 

Cine se supără pe poporul furat, flămând, manipulat și înfuriat poartă vină în nefericirea lui; cine luptă pentru el...

Posted by Mihai Ghimpu on 20 Ianuarie 2016

(UPDATE 00.00) Președința Republicii Moldova a emis un comunicat de presă după ce membrii noului Guvern au depus jurământul în fața șefului statului Nicolae Timofti. În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului a adresat următorul mesaj miniștrilor:

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem. 

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.

Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale.

De modul în care se va acționa în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern și internațional al acestui cabinet de miniștri. Susținerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale.

Îmi doresc să existe o bună colaborare între Guvern și Parlament, în vederea promovării reformelor europene. Vă puteți baza, din acest punct de vedere, pe sprijinul șefului statului.

Vă urez mult succes. Doamne, ajută.”

Membrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti Membrii noului...

Posted by Nicolae Timofti Presedintele Republicii Moldova on 20 Ianuarie 2016

(UPDATE 22.30) Oleg Balan, ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că MAI nu a fost anunțat din timp la ce oră va avea loc ședința Parlamentului și astfel, la ora desfășurării ședinței, resursele erau minime. Potrivit ministrului, opt polițiști și cinci persoane civile au fost rănite în timpul altercațiilor. Oficialul nu confirmă că Mihai Ghimpu a fost bătut.

(UPDATE 21.40) Liderul PL Mihai Ghimpu a fost huiduit şi luat la pumni de protestatari, în timp ce ieşea din clădirea Parlamentului. 

(UPDATE 21.15) Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, a declarat în direct la postul Jurnal TV că nu există o poziţie oficială din partea preşedintelui la ora actuală. "Preşedintele este la curent cu tot ce se întâmplă, iar o decizie cu privire la finalizarea exerciţiului de învestire a Guvernului va fi anunţată mâine. Preşedintele va urma buchia legii şi prevederile Constituţiei, aşa încât să se respecte procedurile legale", a declarat Ţurcanu în timpul intervenţiei sale prin telefon. 

"Cunoaştem reacţiile ambasadelor şi a diverselor ţări. Vă reamintesc că, în urmă cu câteva zile, preşedintele a avut o declaraţie în care a asigurat societatea că a făcut demersurile necesare pentru ca cetăţenii să poată protesta fără ca să fie opriţi şi, de asemenea, ca orice protest să se desfăşoară în condiţiile legii", a ţinut să adauge el. 

(UPDATE 21.00) Ambasada Statelor Unite în Moldova îndeamnă autorităţile să se întâlnească cu protestatarii şi să discute cu acestea deschis şi transparent. "Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență", se spune într-un comunicat emis de Ambasadă. 

(UPDATE 20.55) Şi Ministerul Afacerilor Externe al României îndeamnă la calm și responsabilitate. "Facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării", se arată într-un al instituţiei. 

(UPDATE 20.40) În contextul protestelor de la Chişinău, Uniunea Europeană vine cu o reacţie în care îndeamnă la calm. "Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze în dialog și să găsească, împreună, o cale înainte pentru Republica Moldova", se arată într-o reacţie a reprezentanţilor UE. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, urmăreşte situaţia din ţară şi este în legătură strânsă cu Delegaţia UE din republica Moldova, se mai precizează în comunicat.

(UPDATE 20.35) Unul dintre reprezentanţii Platformei DA, Valentin Dolganiuc, a declarat în direct la Jurnal TV că poliţia manifestă violenţe. "Mulţimea a fost atacată şi din dreapta şi din stânga", a precizat el. Între timp, poliţiştii încearcă să îndepărteze protestatarii de la intrarea din spatele Legislativului. 

(UPDATE 20.10) Într-o postare pe Facebook, omul de afaceri Ion Strurza, desemnat anterior la funcția de premier, îl îndeamnă pe șeful statului Nicolae Timofti "să iasă în fața națiunii cu un mesaj de îndemn la calm".  

 

Stimați concetățeni,da, suntem umiliți, jefuiți, trădați. Oligarhii și-au consolidat poziția de capturare a statului...

Posted by Sturza Ion on 20 Ianuarie 2016

 

(UPDATE 20.00) Portalul Anticoruptie.md a radiografiat noul Cabinet de miniştri şi vă propune să vedeţi ce averi au miniştrii, ce interese ascund şi ce afaceri desfăşoară familiile lor

(UPDATE 19.50) Deputata PLDM Maria Ciobanu scrie pe pagina sa de Facebook că prim-ministrul Pavel Filip a ieşit din Parlament printr-o galerie secretă. 

(UPDATE 19.50) Postul de televiziune Jurnal TV a fost blocat în reţeaua Moldtelecom. Despre aceasta a anunţat prezentatorul Dumitru Mişin în timpul emisiunii "Era expertizei". 

Foto: Victoria Borodin // facebook.com

(UPDATE 19.30) Mai mulţi poliţişti pleacă din spatele parlamentului, printr-un coridor făcut de prostatari. Lumea strigă "Poliţia-i cu noi!". De cealaltă parte, Renado Usatîi, Igor Dodon şi mai mulţi reprezentanţi ai Platformei "DA" îndeamnă mulţimea să se retragă din incinta clădirii Legislativului. "Schimbările se fac la alegeri", le spune Andrei Năstase celor din mulţime. 

(UPDATE 18.50) Printre oamenii legii care blochează accesul protestatarilor în Parlament se află mai multe persoane cu măşti antigaz. În mulţime a fost sesizat spray lacrimogen. 

(UPDATE 18.35) Contactat de reporterii Ziarului de Gardă, pentru a comenta ce va întreprinde în contextul protestelor, proaspătul premier Pavel Filip a declarat că este ocupat. „Să vor­bim ceva mai târ­ziu des­pre asta, acum sunt ocu­pat în alte acti­vi­tăți”, a spus el. 

(UPDATE 18.25) Liderul Platformei "Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, îndeamnă mulţimea să se retragă şi să nu intre în clădire. "Vă îndemn la pace. Nu are rost să devalizăm", a declarat el. De cealaltă parte, protestatarii scandează "Noi nu cedăm!". 

(UPDATE 18.00) Protestatarii au forţat uşa din spate şi au intrat în clădire. Mulţimea scandează "Jos mafia!", "Noi sunte poporul!", "Unire!", "Afară!". 

Video LIVE din scuarul Parlamentului:

Foto: Denis Romanescu, CIJM

Foto: Denis Romanescu, CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM
Anticoruptie.md
20/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii