Maia Sandu: „Fac apel către Parlament să inițieze procesul de organizare a referendumului în această toamnă”

Tatiana Gherța
18/03/2024
captura video

Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova urmează să fie organizat „cel mai probabil în luna octombrie” potrivit președintei Maia Sandu, care a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre rezultatul consultărilor pe care le-a avut în ultimele luni cu aproximativ 500 de oameni. Șefa statului a făcut un apel către Legislativ să înceapă cât mai curând procesul de organizare a referendumului. 

Maia Sandu a specificat că în cadrul consultărilor a vorbit cu cetățenii despre referendul de integrare europeană, un proiect „care poate să ne asigure un viitor pașnic, prosper, pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova”. 

„Cel mai mare avantaj este pacea. Cu toții cunoaștem că pacea e garantată în Uniunea Europeană, oamenii se bucură de pace și de aici încrederea mea că cetățenii își doresc în UE pentru că își doresc pace aici, în Republica Moldova, poate cu excepția câtorva slujitori ai Kremlinului. UE este un proiect de pace și doar așa putem consolida pacea prin aderarea la UE. (...) Vreau să fac apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis și să începem orrganizarea referendumului în această toamnă”, a menționat președinta.

Odată ce în Constiuție va fi inclus obiectivul de integrare europeană, „toată clasa politică va trebui să urmeze dorința cetățenilor”, care va trebui îndeplinit obigatoriu în cel mai scurt timp, a mai precizat șefa statului. 

„Integrarea europeană nu este proiectul unei persoane, al unui partid pilitic. Nu poate un partid să reușească de unul singur să realizeze acest proiect. Indiferent unde locuiesc în țară, peste hotare, la nord sau la sud, vorbesc româna, rusa sau găgăuza, toți cetățenii trebuie să pună umărul ca acest lucru să se întâmple”, a sublliniat Sandu.

În acest context, președinta a anunțat despre lansarea unui site prin intermediul căruia cetățenii vor obține toate informațiile legate de avantajele integrării europene. Este vorba de pentru.md. Tot acolo vor fi combătute falsurile despre UE, care, potrivit președintei, se vor intensifica în următoarele luni. 

„Vor fi provocări și încercări de a speria cetățenii. Îndemnul meu e să vă informați din surse sigure. Această decizie este despre prezentul nostru și e important că să fie conștientă, fără frică și amestecul din afară. E important să fim uniți, iar de acum încolo vor urma mai multe discuții. Toți cetățenii Republicii Moldova își doresc pace și își doresc să aibă șansa să crească într-o țară liberă, care protejează fiecare cetățean”, a mai spus Maia Sandu. 

Conform procedurii, pentru organzarea unui referendum constituțional, este nevoie ca Parlamentul să adopte o decizie și, ulterioir, Curtea Constituțională să se pronunțe dacă este sau nu o inițiativă constituțională. 

Tatiana Gherța
18/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii