Mihai Poalelungi, președintele CSJ: "Vom verifica legalitatea certificatelor medicale prezentate de bănuiți și avocații lor în dosarele de corupție"

Julieta Savițchi
03/10/2015

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a cerut suportul Ministerului Sănătăţii la verificarea certificatelor medicale pe care le pezintă în instanţa de judecată persoanele bănuite de acţiuni de corupţie şi apărătorii lor. Anunţul a fost făcut de Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la Realitatea TV.

„Majoritatea dosarelor de corupţie, ajunse în instanţă, sunt amânate de la o şedinţă la alta pentru că o dată se îmbolnăveşte bănuitul, o dată avocatul, şi tot aşa, la nesfârşit. Deoarece instanţa are pe rol mai multe dosare, şedinţele de judecată sunt amânate. Au devenit suspecte aceste îmbolnăviri, din care cauză se tergiverseză examinarea dosarelor”, a argumentat preşedintele CSJ.

În cadrul unui interviu acordat portalului Anticorupție, Mihai Poalelungi a formulat același gând, în contextul inițiativei privind crearea unor instanțe specializate pe cazuri de corupție. "După părerea noastră, examinarea cauzelor anticorupție se tergiversează pentru că majoritatea sunt examinate la Chișinău, unde judecătorii au 800-1.000 de dosare în procedură. Ce se întâmplă? Dosarul este trimis în instanța de judecată, din motiv că nu este examinat cu celeritate, hotărârile nu au impactul scontat în societate.Avocații, mulți dintre ei, sunt maeștri în sens negativ în a tergiversa examinarea cauzei, până societatea uită că cineva a fost arestat. Cum s-a întâmplat, de exemplu, cu cazul lui Nicolae Vicol (fost șef la Fisc, condamnat pentru acte de corupție – n.r.)", a declarat magistratul. 

Deși este de acord că mulți dintre colegii săi comit abuzuri în ceea ce ține de obținerea și utilizarea certificatelor medicale, avocata Violeta Gaşiţoi consideră că verificarea documentelor nu va duce la vreun rezultat. „Îi dau dreptate lui Mihai Poalelungi. Sunt apărători care se folosesc de acest lucru pentru a tergiversa procesul de judecată. Ar putea fi verificată legalitatea certificatelor medicale, dacă nu sunt false. Judecătorii sunt cei care ar trebui să ceară verificarea documentelor medicale, dar nu cred să o facă, sunt prea ocupaţi”, a spus apărătoarea. 

Julieta Savițchi
03/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii