Minus o instanță pe noua hartă judecătorească, iar curțile de apel reconfigurate și redenumite. Cum argumentează autorii modificările făcute

Anticoruptie.md
04/04/2024
bizlaw.md

Capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești vor fi consolidate, iar accesul tuturor cetățenilor la justiție de calitate va fi sporit. În acest sens, Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi, a precizat că schimbările nu vor reduce numărul de angajați ai instanțelor, în schimb va fi îmbunătățit accesul la justiție, eficientizat procesul de examinare a dosarelor, iar procesele de digitalizare în justiție vor fi accelerate.

Potrivit proiectului de hotărâre, practica ultimilor ani demonstrează că instanțele judecătorești mici sunt ineficiente, iar întreținerea sediilor acestora este costisitoare, nu contribuie la crearea unui mediu de muncă eficient, nu sunt sustenabile pe termen lung, toate acestea afectând negativ imaginea sistemului judecătoresc. 

Pe cale de consecință, proiectul de lege propune revizuirea hărții judiciare din perspectiva numărului de locuitori în regiune, numărului de judecători în fiecare instanță, condițiile sediilor instanțelor judecătorești, volumului de lucru atât per judecător, cât și per instanță, și infrastructura teritorială a localităților date în circumscripțiile judecătoriilor sau curților de apel.

Astfel, vor fi schimbate sediile următoarelor instanțe judecătorești: Bălți, Cimișlia, Edineț, Cahul, Comrat, Drochia , Hâncești și Căușeni. Mai exact, unele sedii vor fi reatribuite altor instanțe de judecată. 

De asemenea, proiectul prevede reorganizarea curților de apel și reconfigurarea acestora prin redenumirea lor în: Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud, cea din urmă va avea două sedii - cel central în mun. Cahul și cel secundar în mun. Comrat.

Urmare a modificărilor care se propun, din numărul total de 15 judecătorii, vor rămâne 14 și vor fi funcționa după cum urmează.

- Judecătoria Bălți, pe lângă sediile secundare la Fălești și Sîngerei, va mai avea un sediu secundar la Glodeni;

- Sediul Leova al Judecătoriei Cimișlia va fi transferat la Judecătoria Hîncești;

- Sediul secundar Dondușeni al Judecătoriei Edineț se transferă la Judecătoria Drochia, astfel încât după modificare, Judecătoria Edineț va avea sedii secundare în or. Briceni și or. Ocnița, iar Judecătoria Drochia va avea sedii secundare în or. Rîșcani și or. Dondușeni.

- După transferul sediului secundar Leova de la Judecătoria Cimișlia către Judecătoria Hîncești, această judecătorie va avea sedii secundare în or. Ialoveni și or. Leova;

- Judecătoria Anenii Noi cu sediul secundar Bender (Varnița) va fuziona cu Judecătoria Căușeni. Astfel, Judecătoria Căușeni va avea sedii secundare în or. Ștefan – Vodă, or. Anenii Noi și Bender (Varnița);

- Sediul secundar Vulcănești al Judecătoriei Comrat se transferă la Judecătoria Cahul, Judecătoria Cahul urmând să aibă sedii secundare în or. Taraclia, or. Cantemir și or. Vulcănești.

O altă modificare se referă și la redenumirea curților de apel. Redenumirea curților de apel potrivit regiunilor teritoriale, menționează autorii proiectului, va oferi mai multă claritate privind arondarea judecătoriillor la circumscripția instanței de apel. Din perspectiva acoperirii teritoriale, denumirea regiunii este mai sugestivă decât denumirea localității de reședință pentru instanța de apel. Mai mult, pentru justițiabilii care nu dispun de cunoștințe juridice nu va exista riscul confundării instanțelor de nivelul I cu cele de nivelul II care sunt amplasate în aceleași localități și au ca denumire localitățile de reședință (ex: Judecătoria Chișinău – Curtea de apel Chișinău; Judecătoria Bălți – Curtea de apel Bălți; Judecătoria Cahul – Curtea de apel Cahul).

La revizuirea hărții judiciare s-a ținut cont, în mod prioritar, de câteva criterii: numărul de locuitori în regiune, numărul de judecători în fiecare instanță, volumul de lucru per judecător și per instanță, precum și infrastructura teritorială a localităților date în circumscripțiile judecătoriilor sau curților de apel.

Respectiv, odată cu reviziurea hărții judiciare se urmărește în principal:

 crearea condițiilor pentru îmbunătățirea calității actului justiției și pentru utilizarea eficientă a finanțelor publice în sectorul judecătoresc;

 stabilirea unui echilibru real în activitatea judiciară între instanțele de judecată de același nivel;

 asigurarea distribuirii aleatorii a cauzelor în instanțele de judecată;

 îmbunătățirea sistemului de recrutare a personalului de specialitate în instanțe.

 

Anticoruptie.md
04/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii