Mitropolia Moldovei respinge acuzațiile că se roagă pentru „Sfânta Rusie”   

Ilie Gulca
02/04/2024
În mai 2019, în mesajul său rostit cu prilejul decorării de către Putin, Nicolae Cantarean, numele de mirean al mitropolitului, i-a mulțumit președintelui rus și a spus că înalta decorație a Federației Ruse îl motivează să continue muncă în slujba Biseric

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, respinge informațiile despre o presupusă cerere a Patriarhiei Moscovei de a se ruga pentru victoria Rusiei în războiul nedrept declanșat împotriva Ucraina după ce Portalul Deschide.md a publicat o circulară a organizației bisericești rusești, „Ordinea citirii rugăciunilor pentru Sfânta Rusie în Postul Mare”.

„Mitropolia Moldovei dorește să clarifice că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect”, se menționează într-un comunicat al mitropoliei. „Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove este o instituție eclesială independentă și autonomă, care își desfășoară misiunea în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale și prevederile propriului Statut, și nu este supusă directivelor externe din partea unor factori de decizie.”

„În contextul provocărilor sus menționate, îndemnăm clerul și credincioșii să continuăm călătoria duhovnicească a Postului Mare, rugându-ne cu smerenie în comunitățile noastre pentru pacea lumii, în conformitate cu tradiția și învățătura Bisericii Ortodoxe”, precizează sursa citată.

Reprezentanții Patriarhiei Moscovei specificau în presupusa circulară: „(…)cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, anunț că citirea zilnică a acestei rugăciuni trebuie săvârșită după slujba de dimineață sau seară la alegerea parohului, în funcție de ordinea de efectuare a slujbelor”.

Citește de asemenea: „Operațiunea specială” a lui Vladimir. Rolul capului Bisericii Ortodoxe din Moldova în promovarea separatismului de către Kremlin în spațiul ex-sovietic  

Deși și-a manifestat îngrijorarea față de intenția Patriarhiei Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, mitropolitul Vladimir participă activ, în calitate de membru permanent din 2000, la toate ședințele Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, în dreapta patriarhului rus Kiril.

Acest for adoptă decizii cu privire la implementarea agendei Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Această circulară a apărut în contextul în care Consiliul popular mondial rus, sub președinția patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a adoptat pe 27 martie o nouă rezoluție care definește „Lumea rusă”, conform căreia spațiul post-sovietic trebuie să rămână o zonă de influență a Kremlinului, iar agresiunea militară împotriva Ucrainei reprezintă o pretinsă „eliberare națională a poporului rus împotriva regimului criminal de la Kiev și a Occidentului colectiv din spatele acestuia”.  

Ilie Gulca
02/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii