O făcătură// Opinia experților despre presupusul atac militar din regiunea transnistreană

Anticoruptie.md
19/03/2024
captura video

Imaginile video cu elicopterul Mi-8 de la o unitate militară din regiunea transnistreană, care ar fi fost ținta unui atac, sunt cel mai probabil trucate. Cel puțin aceasta este opinia expertului WhatchDog, Andrei Curăraru, care a trecut imaginile prin algoritmurile MM-Fusion și TruFor care detectează regiunile din imagine care au fost modificate vizual. În același context, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că, dacă ar fi fost un atac real, atunci autoritățile nelegitime ar fi ridicat nivelul de alertă. Declarațiile au fost făcute la emisiunea În Profunzime

„Primul lucru pe care l-am făcut noi - am verificat imaginile statice și am văzut acolo alterații, pe care le-am depistat prin două mecanisme diferite, după care timp de șase ore am văzut reportajele de pe Twiter în care au fost verificate și imaginile video. Se vede cum acești pixeli se mișcă, apar, dispar. De ce sunt alterate imaginile, poate să fie mai multe elemente. Am văzut și reacția celor de la Reintegrare și ne-am dat seama că a fost o făcătură, cum a mai fost”, a susținut Curărau. 

Potrivit expertului, algoritmurile MM-Fusion și TruFor detectează regiunile din imagine care au fost modificate vizual. Acesta oferă o mască de localizare a falsurilor, care evidențiază cu roșu regiunile modificate, în timp ce regiunile autentice sunt evidențiate cu albastru.

„Este clar că ceva a fost mascat prin cărămida din centrul imaginii, nu avem de unde să știm ce sigur, dar poate fi un dispozitiv explozibil sau o parte a fuselajului care permite identificarea navei. Faptul că există alterări ale imaginii deja creează bănuieli asupra veridicității afirmațiilor părții transnistrene, dar cere și o investigație imparțială cu atragerea Biroului de Reintegrare”, a spus expertul.

sursa:captură video t.me/watchdogmd

Fostul ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a subliniat că incidentul nu a stârnit nico reacție nici la Tiraspol și nici la Kremlin, iar asta e dovada că descrierea ca fiind un atac nu-și are locul.

„Nu a fost ridicat nivelul de alertă, dacă reieșim din ipoteza unui atac terorist, nu au fost niciun fel de reacții oficiale de la Tiraspol. Ședința operativă de luni dimineața deschisă de Krasnoselski (n.r. Vadim Krasnoselski, așa-numitul lider al regiunii transnistene), niciun cuvânt despre acest incident. Nu a fost nicio reacție a Federației Ruse. Comentariul Mariei Zaharova (n.r. purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe) aici nu merge”, a subliniat Alexandru Flenchea. 

„Acțiuni de provocare”, astfel au fost catalogate evenimentele de duminică, de președinta Maia Sandu. Este vorba de explozia de la Tiraspol și incidentul de la Ambasada Rusiei la Chișinău, acolo unde în timp ce unii cetățeni mergeau la vot un bărbat de 54 de ani a aruncat cocktailuri Molotov peste gardul ambasadei. După ce a fost reținut, bărbatul și-a motivat gestul prin unele nemulțumiri pe care le are în raport cu acțiunile autorităților ruse.

„Ambele acțiuni seamănă cu acțiuni de provocare, ca să alimenteze frica și să creeze situație tensionată. În raport cu decizia Federației Ruse de a organiza alegeri în regiunea transnistreană, împotriva decizieri Republicii Moldova. Este o nouă acțiune care sfidează integritatea Republicii Moldova din partea Rusiei, care denotă lipsă de respect față de Republica Moldova și cetățeni. Acțiunea de răspuns va fi anunțată de guvern”, a precizat președinta Maia Sandu.

Precizăm că duminică, 17 martie, presa din stânga Nistrului a anunțat despre faptul că o dronă kamikaze ar fi lovit un elicopter Mi-8 amplasat pe teritoriul unei unități militare. Incidentul nu a provocat victime. 

Biroul de reintegrare a informat că „a luat legătura cu celelalte autorități publice ale Republicii Moldova, iar în urma examinării imaginilor video și din schimbul de informații, comunicăm că incidentul în cauză este o tentativă de a provoca frică și panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu funcționează de câțiva ani. Autoritățile de la Chișinău, aflate în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene”.

Anticoruptie.md
19/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii