Parlamentul a aprobat declarația care exprimă calea ireversibilă a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană

Anticoruptie.md
22/03/2024
eu4moldova.eu

54 de aleși ai poporului au aprobat în cadrul ședinței de joi, 21 martie, Declarația cu u privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Prin declarație se exprimă convingerea autorităților privind calea ireversibilă de integrare și aderare europeană. Deputații au făcut apel către societate, forțele politice să dea dovadă de solidaritate pentru îndeplinirea acestui obiectiv, iar Executivul a fost îndemnat să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit Declarației, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.

Deputații au făcut apel la întreaga societate, inclusiv la toate forțele politice să dea dovadă de unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere și agresiune, dar spre prosperitate și dezvoltare pașnică dintre popoare”, se menționează în Declarație.

În document se constată că Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost un partener de nădejde al țării noastre, oferind dezinteresat suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale Republicii Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, Republica Moldova a depășit criza provocată de pandemia COVID, precum și criza energetică din iarna 2022-2023.

În proiect se mai stipulează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societății, va asigura trecerea Republicii Moldova la o dezvoltare economică durabilă și va spori capacitățile statului de a promova politici sociale eficiente. În context, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și să consolideze instituțiile statului implicate în negocieri. Prin intermediul Declarației, deputații fac apel către cetățenii Republicii Moldova la unitate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre. 

Menționăm că Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Anticoruptie.md
22/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii