Pirkka Tapiola, despre reformele în sectorul Justiției: "A venit timpul să trecem de la cantitate la calitate"

Anticoruptie.md
25/05/2016
Pirkka Tapiola, Foto: privesc.eu

În timp ce autoritățile se laudă că 75% din Strategia de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016 a fost deja pusă în aplicare, Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, accentuează că nivelul calității reformelor trebuie să primeze față de cantitatea acestora. "Este important să trecem reformele de la cantitative la calitative, la ceva în ce oamenii să vadă cu adevărat o schimbare", a declarat diplomatul în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept (CNROOND), care a avut loc la Chișinău marți, 24 mai. 

În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul anual privind implementarea Strategiei de reformare a Justiției. Potrivit ministrului Vladimir Cebotari, peste 75% din acțiunile strategiei au fost deja puse în aplicare. În discursul său, ministrul s-a lăudat cu mai multe acțiuni ce s-au întreprins pe parcursul anului trecut, inclusiv adoptarea legilor privind reformarea Procuraturii și optimizarea hărții judecătorești.

Şeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a ținut însă să accentueze că, după numeroase legi adoptate, guvernarea ar trebuie să-și îndrepte atenția spre modul în care acestea sunt implementate.

“Suntem într-un moment crucial, când ne apropiem de încheierea Strategiei și trebuie să găsim o cale ca să înaintăm. (...) Este important să trecem reformele de la cantitative la calitative, la ceva în ce oamenii să vadă cu adevărat o schimbare. Antevorbitorii mei au accentuat importanța suportului extern, dar cred că înțelegem cu toții că o reformă poate fi doar susținută din exterior, nu adusă din afară prin intermediul unei misiuni, deși misiunile pot fi de ajutor uneori. (...) Salutăm adoptarea reformelor și abia așteptăm ca acestea să fie puse în aplicare corespunzător, pentru că asta e ceea de ce cetățenii moldoveni au nevoie”, a declarat Pirkka Tapiola.

Reprezentantul UE s-a referit în mod special le reformarea Procuraturii. “Există îngrijorări în societate, poate și printre partenerii de dezvoltare, că această reformă ar putea fi compromisă de rezistența din interior. Într-adevăr, noua Lege cu privire la Procuratură prevede o reformare internă substanțială a Procuraturii Generale. Este un aspect crucial și doar existența acestei legi nu este suficientă ca ea să funcționeze. Există legislația conexă care trebuie adoptată în termene rezonabile”, a accentuat Pirkka Tapiola.

Oficialul a încurajat Ministerul Justiției să facă o analiză a implementării Strategiei în ceea ce privește rezultatele și impactul pe care l-a avut până acum. Totodată, el a recomandat extinderea Strategiei pentru o perioadă din cauza lacunelor în implementare. "Atâta timp cât nu va exista stat de drept în țară, nicio reformă nu are sens, pentru că ele nu pot fi implementate corespunzător. Foarte mult din viitorul acestei țări stă în mâinile capacității de reacție a sectorului Justiției", a conchis Pirkka Tapiola.

Anticoruptie.md
25/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii