Planează suspiciuni privind corectitudinea achizițiilor efectuate de Moldovagaz

Anticoruptie.md
04/04/2024
captura video

În ultimii trei ani, peste 20 de licitații efecutate de Chișinău-Gaz au fost câștigate de un singur agent economic. Acesta a propus și cel mai mare preț pentru serviciile prestate. Sunt constatările făcute de membrul Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, care a fost sesizat în privința acestor neconformități. În replică, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a îndemnat să fie evitate acuzațiile nefondate, mai ales că organele de drept deja se ocupă de investigarea procedurilor de licitație.  

Verificările au pornit acum câteva luni, atunci când membrii Consiliului de Observatori, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu au fost sesizați despre careva neconformități legate de licitațiile făcute de filialele Moldovagaz.  

„Pornim de la cea mai mare filială Chișinău-Gaz. Am constatat că i companie cu trei angajați, în ultimii trei ani de zile a câștigat 21 de licitații în sumă totală de peste 34 milioane de lei și în mai multe cazuri această companie dădea cel mai mare preț și nu știu cum se aranjau planetele, dar anume ei câștigau și ceilalți erau respinși, descalificați”, a precizat Tofilat. 

Tofilat consideră că „practicile menționate ridică suspiciuni rezonabile că procesul de achiziții publice este organizat de maniera în care să răspundă unor interese personale a persoanelor cu funcții decizionale, în detrimentul intereselor financiare ale întreprinderii”. Mai mult, expertul susține că există bănieli că unele companii acționau concertat. 

„Am observat sau sunt bănuieli rezonabile că același agent economic, care câștigă licitațiile cu prețul cel mai mare, acționează concertat cu un alt agent economic unde la o licitație ei sunt concurenți, iar la altele SRL Spivan devine subantreprenorul companiei „Agronordteh-M” SRL, deci ei de fapt colaborează. Sunt bănuieli rezonabile că acești agenți economici acționează concertat pentru a fenta legislația și a câștiga licitația”, a mai specificat Sergiu Tofilat.

În replică, șeful SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, susține că încă de luna trecută companiile de distribuție a gazelor naturale au solicitat organelor de drept evaluarea procedurilor de licitație. 

„Pentru a evita speculațiile, încă de luna trecută, companiile de distribuție a gazelor naturale care fac parte din grupul de companii ale SA "Moldovagaz" au solicitat organelor de drept evaluarea procedurilor de licitație menționate de dl Tofilat pentru selectarea furnizorilor de servicii pentru filialele SA "Moldovagaz". În calitate de președinte al consiliului de administrație al celei mai mari companii energetice din țară, mă bazez pe deplin pe opinia profesionistă a structurilor specializate ale statului și îndemn la evitarea acuzațiilor neîntemeiate”, a spus Ceban.

Tofilat a precizat că va solicita ministerului o ședință închisă cu antreprenorii pentru ca ei să povestească ce probleme mai sunt la licitații și cum pot fi înbunătățite procedurile. „Să extindem termenul, să eliminăm niște condiții abuzive, iar cine are probe/dovezi despre careva fapte mai puțin creștinești vă îndemn să le acumulași și să ne întâlnim să le discutăm”, a conchis Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, atunci când vor fi suficiente materiale se va putea de adresat și la organele de anchetă. 

Anticoruptie.md
04/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii