Putin leagă Ucraina de masacrul de la Moscova fără nicio dovadă

Anticoruptie.md
25/03/2024

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat sâmbătă că teroriștii care au ucis cel puțin 133 de oameni într-o sală de concerte din Moscova au fost ajutați de cineva din Ucraina, fără să ofere dovezi.

Oficialii ucraineni au negat orice implicare în masacrul pentru care „Statul Islamic” și-a revendicat responsabilitatea. A fost unul dintre cele mai mortale atacuri pe teritoriul Rusiei din ultimii ani.

Putin a spus că 11 persoane au fost reținute, inclusiv cei patru bărbați înarmați. „Au încercat să se ascundă și s-au îndreptat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră pentru a trece granița de partea ucraineană”, a spus Putin într-un discurs la televiziunea rusă sâmbătă.

„Serviciile noastre militare, serviciile noastre de urgență... anchetatorii noștri lucrează să afle... cine le-a dat transport, … cine le-a dat arme”, a spus Putin, comparând masacrul cu atrocitățile naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit politico.eu.

Împușcăturile au avut loc vineri seară, 22 martie, la Sala „Crocus” de la periferia Moscovei. Pe lângă cei 133 de morți, peste 100 de persoane au fost rănite, iar căutările pentru mai multe victime continuă, au spus autoritățile.

Putin a menționat că se așteaptă la cooperare împotriva amenințărilor teroriste din partea altor țări. „Vom rămâne uniți împotriva acestui terorism internațional inamic comun, indiferent unde își arată capul urât”, a spus el.

„Toți autorii, organizatorii și cei care au ordonat această crimă, vor fi pedepsiți în mod corect și inevitabil – oricine ar fi, oricine îi îndrumă”, a spus Putin. El nu a învinuit niciun grup terorist anume pentru masacru.

Ucraina, care de doi ani s-a apărat de invazia pe scară largă a Rusiei, a negat în mod repetat orice legătură cu atacatorii. Ministerul ucrainean de Externe a calificat acuzațiile Moscovei drept o încercare a Kremlinului de a mobiliza cetățenii ruși împotriva Ucrainei și de a încerca să distanțeze comunitatea internațională de Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de noapte de sâmbătă seară, l-a învinuit pe Putin pentru că a trimis trupe în Ucraina în loc să apere cetățenii ruși de atacurile teroriste acasă.

„Ei luptă împotriva noastră și nu le pasă ce se întâmplă în propria lor țară”, a spus Zelenski. „Acest Putin absolut mizerabil, în loc să se îngrijească de propriii cetățeni ai Rusiei, să li se adreseze, a rămas tăcut pentru o zi, gândindu-se la cum să lege asta cu Ucraina”, a spus el.

„Acele sute de mii de ruși care ucid acum pe pământul ucrainean ar fi cu siguranță suficiente pentru a opri orice terorist. Și dacă rușii sunt gata să moară în tăcere în „Crocus Hall” și să nu pună întrebări agențiilor lor de securitate și informații, atunci Putin va încerca să transforme din nou o astfel de situație în avantajul său personal”, a spus Zelenski.

Mulți lideri europeni și-au exprimat solidaritatea și condoleanțe față de victimele masacrului, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Interpol a oferit autorităților ruse ajutor pentru a investiga crimele.

Anticoruptie.md
25/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii