Raportorul UE pentru Moldova: "Risipirea banilor, furtul din banii statului în buzunare private, ar trebui să ne facă să punem punctele pe "i" în relaţia cu Chişinăul"

Anticoruptie.md
15/02/2016
Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European. Foto: austrevicius.lt

Corupţia a devenit sistemică şi s-a răspândit la toate nivelurile puterii, de la administraţia guvernamentală centrală până la cea locală, de la companiile de stat, la cele private, în unele cazuri. Declaraţia a fost făcută de Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV

"Noi vedem corupţia ca pe o boală care macină ţara din interior. Corupţia este o boală care în multe cazuri are o foarte bună acoperire politică. Când le vorbeşti politicienilor despre corupţie, mulţi dintre ei invocă poveşti deja învechite, de genul: "noi nu am fost atunci la putere", "am fost în opoziţie", "nu suntem noi responsabili" şi altele. Dar, aceste explicaţii nu sunt o scuză sau argument. Toţi politicienii trebuie să fie responsabili în mod egal, pentru că vorbim despre un ţel comun aici - beneficiul Republicii Moldova", a declarat Petras Auštrevičius. 

Oficialul mai spune că UE ar trebui să pună punctul pe "i" în relaţia cu Republica Moldova, astfel încât să înregistreze de două ori mai multe performanţe şi să nu fie risipiţi banii cetăţenilor europeni. 

"Suntem într-o situaţie acum, de a răspunde în faţa cetăţenilor Uniunii Europene şi a ţărilor membre UE, care ne cer rezultate şi nu sunt deloc încântaţi că folosim banii Uniunii Europene, banii cetăţenilor europeni, pentru a sprijini o guvernare care nu este capabilă să lupte cu corupţia. Iată de ce, noi probabil ar trebui să uităm ce a fost în trecut şi să vedem ce facem pe viitor. Acum, când Moldova este un partener asociat, i se va cere să înregistreze de două ori mai multe performanţe ca până acum. Bine, admitem că am făcut unele greşeli, că am fost prea toleranţi, dar risipirea banilor, furtul din banii statului în buzunare private, cred că noi trebuie să punem punctele pe "i" şi să vedem ce facem în continuare", a subliniat Petras Auštrevičius.

În contextul fraudelor bancare, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European s-a referit şi la necesitatea reformării sistemului judecătoresc şi a Procuraturii. "Ştiu că unii oameni sunt acuzaţi că s-ar afla în spatele unor scheme, dar aceste scheme trebuie deconspirate. Aştept cu interes când procurorul general şi întreaga justiţie va scoate la iveală numele acelor persoane. Să furi un miliard de dolari. Păi sunt foarte mulţi bani. Ai nevoie de foarte mulţi saci pentru atâţia bani şi să-i duci pe undeva. Nu cred că acei bani au dispărut pur şi simplu. Sper că numele persoanelor implicate vor fi făcute publice. Este singura cale. Adevărul va învinge! Dacă nu vom cunoaşte adevărul, Moldova va avea o soartă a dublelor standarde, iar standardele duble vor duce societatea într-o direcţie greşită. Din această cauză, sper să realizăm reforma sistemului judecătoresc şi a Procuraturii, dar şi crimele comise până acum nu le putem da uitării", a adăugat oficialul european.   

Anticoruptie.md
15/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii