„Spațiul post-sovietic, ocina Kremlinului”. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, stabilește limitele expansioniste ale Federației Ruse   

Ilie Gulca
29/03/2024
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. Foto: www.patriarchia.ru

Consiliul popular mondial rus, sub președinția patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a adoptat pe 27 martie o nouă rezoluție care definește „Lumea rusă”, conform căreia spațiul post-sovietic trebuie să rămână o zonă de influență a Kremlinului, iar agresiunea militară împotriva Ucrainei reprezintă o pretinsă „eliberare națională a poporului rus împotriva regimului criminal de la Kiev și a Occidentului colectiv din spatele acestuia”.   

„Operațiunea militară specială este o nouă etapă în lupta de eliberare națională a poporului rus împotriva regimului criminal de la Kiev și a Occidentului colectiv din spatele acestuia, purtat pe pământurile din sud-vestul Rusiei din 2014. În timpul operațiunii militare speciale, poporul rus, cu armele în mână, își apără viața, libertatea, statalitatea, identitatea civilizațională, religioasă, națională și culturală, precum și dreptul de a trăi pe propriul pământ în granițele unui singur stat rus”, se menționează în rezoluția Consiliului transmisă autorităților laice de la Moscova pentru a fi transpună în acte de stat.

Din punct de vedere spiritual și moral, se menționează în rezoluția adoptată, pretinsa „operațiune militară specială” este declarat „un Război Sfânt”, în care „Rusia și oamenii săi, apărând spațiul spiritual unic al Sfintei Rusii, apără lumea de atacul globalismului și victoria Occidentului, care a căzut în satanism”.

Războiul Rusiei are drept obiectiv ca „întregul teritoriu al Ucrainei moderne să intre în zona de influență exclusivă a Rusiei”. „Trebuie exclusă cu desăvârșire posibilitatea existenței pe acest teritoriu a unui regim politic rusofob ostil Rusiei și poporului său, precum și a unui regim politic controlat dintr-un centru extern ostil Rusiei.”

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi explicată prin argumente logice, de aceea propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului.

Agresiunea militatară este purtată exclusiv din motive imperialiste. Fostul secretar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ceapnin, îl prezintă pe Kiril drept unul dintre părinții doctrinei despre „Lumea Rusă” și despre rolul rezervat Bisericii Ortodoxe Ruse în răspândirea, sprijinirea și păstrarea acestei lumi ruse.

Rezoluția adoptată pe 27 martie definește de asemenea conceptul „Lume rusă”, conform căruia „Rusia este creatorul, sprijinul și apărătorul lumii rusești”. „Granițele lumii ruse ca fenomen spiritual, cultural și civilizațional sunt semnificativ mai largi decât cele de stat atât ale actualei Federații Ruse, cât și ale Rusiei istorice mari”, se subliniază în rezoluție.  „Misiunea istorică este de a distruge din nou și din nou încercările de a stabili o hegemonie universală în lume - încercările de a subjuga omenirea unui singur principiu malefic”, se mai subliniază în programul adoptat.

„Constituirea unui stat rusesc vechi de o mie de ani este cea mai înaltă formă de creativitate politică a rușilor ca națiune. Diviziunea și slăbirea poporului rus, privarea de forțele sale spirituale și vitale au dus întotdeauna la slăbirea și criza statului rus. Prin urmare, restabilirea unității poporului rus, precum și potențialul spiritual și de viață al acestuia, sunt condiții-cheie pentru supraviețuirea și dezvoltarea cu succes a Rusiei și a lumii ruse în secolul XXI.”

În baza celor două elemente enunțate mai sus, Consiliul insistă pe o politică externă agresivă în care „Rusia să devină unul dintre principalele centre ale lumii multipolare, conducând procesele de integrare și asigurând securitatea și dezvoltarea stabilă în spațiul post-sovietic”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, acuză Biserica Ortodoxă Rusă și structurile religioase subordonate acesteia pentru sprijinirea războiului la scară largă împotriva Ucrainei și pentru negarea crimelor militarilor ruși împotriva populației civile de pe teritoriul ocupat.

Pe 4 noiembrie 2023, SBU i-a deschis dosar de urmărire penală Patriarhului Kiril, pe numele său de mirean Vladimir Gundiaev. El este acuzat că face parte din cercul restrâns de conducere politică și militară a Rusiei responsabil de războiul declanșat împotriva Ucrainei și că instigă credincioşii să se unească în războiul împotriva Ucrainei.

Patriarhul Kiril se află pe lista de sancțiuni a Marii Britanii și a Cehiei pentru „sprijinul important dat agresiunii militare ruse în Ucraina” ca reprezentant al cercului de putere care validează și sprijină invazia militară rusă în Ucraina.

Ilie Gulca
29/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii