Sporuri lunare în mărime de 50% din salariul de bază pentru funcționarii din primării

Anticoruptie.md
21/03/2024
joblist.md

Angajații din primării vor beneficia de un spor salarial în mărime de 50% din salariul de bază conform unei inițiative aprobate în prima lectură în cadrul ședinței de joi a Parlamentului. Sursa banilor destinați pentru sporurile lunare vor fi veniturile bugetare ale autorităților publice locale de nivel întâi. 

Inițiativa prevede modificări în Legea cu privire la sistemul unic de salarizare, prin oferirea posibilității autorităților publice locale de nivelul întâi să ofere sporuri lunare până la 50 % din salariul de bază în scopul consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici din cadrul primăriilor. Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local.

Modificările propuse vizează extinderea categoriei de venituri ale bugetelor locale ale autorităților publice locale de nivel întâi, pentru a stimula financiar angajații prin stabilirea indemnizațiilor lunare conform criteriilor și condițiilor prevăzute de legislația în vigoare. 

Prin intermediul inițiativei, autorii proiectului își propun încurajarea primăriilor de a consolida veniturile proprii pentru a putea obține statutul de autoritățile publice locale cu capacitate administrativă suficientă. Acest aspect implică un exercițiu de revizuire a tuturor taxelor și impozitelor locale, a mecanismelor de colectare a resurselor financiare și de aplicare a disciplinei fiscale la nivel de comunitate. T

Totodată, va fi posibilă acordarea unei autonomii mai mari autorităților publice locale deliberative de nivelul întâi în stabilirea regulilor proprii privind creșterea veniturilor salariale ale funcționarilor publici de execuție în funcție de rezultatele realizate și veniturile colectate în bugetele locale, susțin autorii proiectului.

Până la intrarea în vigoare a proiectului, este necesară aprobarea acestuia în lectura a doua și cea finală. 

Anticoruptie.md
21/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii