Undă verde pentru judecătorul Viorel Botnaraș pentru a fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă după ce a fost respins de Maia Sandu

Tatiana Gherța
23/04/2024
captura video

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat marți cererea judecătorului Viorel Botnaraș de la Judecătoria Hâncești privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. După ce magistratul a răspuns la o serie de întrebări legate de raportul emis de Președinție în noiembrie 2022 prin care i s-a refuzat prelungirea mandatului, membrii CSM au adoptat totuși actul administrativ cu nouă voturi pentru. 

Potrivit raportului, președinta Maia Sandu și-a motivat decizia de a respinge candidaturile a 11 magistraţi, inclusuv cea a lui Viorel Botnaraș, prin faptul că „există incertitudine cu privire la integritatea lor sau cu privire la legalitatea deciziilor pe care le-au luat în activitatea lor de până acum”. În cazul lui Botnaraș, procurorii s-au plâns pe încălcarea termenelor rezonabile şi calitatea formulării deciziilor. 

Membrii CSM i-au cerut lui Botnaraș să comenteze argumentele incluse în raportul de refuz. Magistratul a precizat că pentru „majoritatea dosarelor contestate au fost menținute hotărârile primei instanțe”, numai că nu a putut să rostească o cifră exactă a hotărârilor contestate și a celor casate. 

Totodată, CNA a comunicat Preşedenţiei că la Viorel Botnaraş există diferenţe dintre veniturile declarate şi proprietăţile obţinute. La acest capitol, judecătorul a precizat că de-a lungul activității nu a fost subiect de verificare. 

Atât în declarația de avere, cât și în fața membrilor CSM, Botnaraș a precizat că în 2011 a procurat un apartament cu o cameră, iar în 2016 a participat la privatizare pentru apartamentul în care a locuit cu părinții și fratele său până la căsătorie.

Doar pentru că a participat la privatizare a inclus și acest apartament în declarație, dar el a spus nu locuiește acolo. Ultimul bun imobil a fost achiziționat în 2019 cu 23.000 de euro, „un preț mic în comparație cu prețul de piață”, a precizat membra CSM, Lucia Popescu, care a solicitat explicații în acest sens. 

„Ulterior, am depus cerere în 2017 privitor la îmbunătățirea condițiilor de trai, dar am fost refuzat. În 2019, am procurat un imobil cu trei camere, atât primul, cât și ultimul sunt în case vechi. Bunurile nu au fost verificate de Autoritatea Națională de Integritate. Am declarat totul transparent”, a mai specificat magistratul. 

În cei doi ani de la expirarea termenului de probă, Viorel Botnaraș susține că mers la muncă și că a participat la diverse cursuri de formare. 

Conform legii, şeful statului are dreptul să respingă o singură dată candidaţii propuşi de CSM pentru mandatul de judecător. Șeful statului este obligat să numească în funcţie candidații propuşi repetat.

Ceilalți 10 magistrați care au primit refuz de prelungire a mandatului sunt Eugeniu Beşelea, Larisa Lavric, Ion Chirtoacă, Galina Ciobanu, Nicolae Ghedrovici, Valeriu Hudoba, Igor Negreanu, Victor Olărescu, Alexei Paniş şi Irina Păduraru.

Tatiana Gherța
23/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii