Veronica Dragalin anticipă un exod al procurorilor

Anticoruptie.md
14/03/2024
Colaj CIJM

Sub riscul de a fi înlăturați de la exercitarea unei funcții de demnitate publică în urma evaluării în Comisia Vetting, mai mulți procurori vor depune cereri de demisie din proprie inițiativă, înainte ca procedura să fie lansată. Opinia aparține șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și a fost făcută în cadrul emisiunii Rezoomat, de la RliveTV.

„Există reticență din partea procurorilor care au îndoieli că va fi un proces obiectiv și va livra un rezultat corect. Sper să putem încuraja cât mai mulți procurori să meargă înainte, să nu-și dea demisia. Dar din discuțiile pe care le am cu procurorii, din sondajele anonime pe care le fac periodic, știu că sunt procurori care își vor da demisia în loc să meargă la vetting”, a declarat Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție spune că nu este de acord cu unele cerințe în procesul de verificare.  

„Eu mi-am asumat această funcție, dar părinții mei, sora mea, mătușile și unchii mei, nu și-au asumat asta. În chestionar suntem obligați să dăm numele și prenumele tuturor rudelor, cu IDNP, cu data nașterii, iar averea lor poate fi verificată în legătură cu evaluarea noastră”, a enumerat Dragalin.  

Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. În procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. 

De procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor din funcții-cheie se vor ocupa două comisii. Acestea vor avea câte șase membri - trei naționali și trei internaționali. Rapoartele comisiilor de promovare sau nepromovare a subiecților evaluați vor fi transmise către organe de autoadministrare cu mandat constituțional, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ultimele vor expune decizia finală în privința carierei judecătorilor și procurorilor. 

Cei care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute, fiind aplicată interdicția de a activa în funcția de judecător/procuror  și alte funcții de demnitate publică de la 5 la 7 ani, din data rămânerii definitive în vigoare a hotărârii CSM sau CSP.

Totodată, la Curtea Supremă de Justiție va fi constituit un complet special, care va examina contestațiile depuse împotriva hotărârilor CSM sau CSP care vizează promovarea sau nepromovarea evaluării.

Anticoruptie.md
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii