Votat în Parlamentul European// Încă un an fără taxe și cote de import pentru Republica Moldova

Anticoruptie.md
14/03/2024

Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Republica Moldova. Cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă și 57 abțineri s-a convenit că toate taxele rămase la importurile din Republica Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Conform deciziei, „agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit și infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi. Măsurile de liberalizare a comerțului au permis Republicii Moldova să redirecționeze o parte din comerțul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața UE, în temeiul Acordului de Asociere”.

Măsurile urmează să fie aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual, care expiră la 24 iulie 2024.

„Noi, Parlamentul European, dovedim că suntem din nou uniţi în a aproba rapid toate formele de sprijin pentru Republica Moldova. Votul de astăzi vine la doar câteva săptămâni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană. Ne-am asigurat, în felul acesta, că măsura intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024", a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan, care este și copreşedintele comitetului parlamentar de asociere UE-Republica Moldova.

Mureșan a adăugat că „multe produse din Republica Moldova, în special fructele şi legumele, sunt apreciate pe pieţele din întreaga Uniune Europeană. Decizia de prelungire a liberalizării, care permite Republicii Moldova să exporte aceste produse pe toată piaţa europeană, este benefică atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru piaţa europeană".

Consiliul Europei a adoptat, în iulie 2023, un regulament de liberalizare temporară a comerțului pentru șapte produse agricole din Republica Moldova. În lista produselor agricole liberalizate se regăsesc: roșiile, usturoiul,  strugurii de masa, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. 

Anticoruptie.md
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii