Importanța solidarității

Cornelia Cozonac
09/02/2022
Foto: CIJM

Mai multe organizații neguvernamentale, colegi jurnaliști, deputați și chiar ministrul Justiției au reacționat la cazul Centrului de Investigații Jurnalistice, după ce un judecător a anulat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, creînd astfel riscul ca jurnaliștii să fie urmăriți penal pentru simplul fapt că și-au făcut munca și au scos în vileag  cum un procuror și-a ascuns averea nedeclarată.

Noi înțelegem că atunci când le strici unora planurile, când scoți la iveală averi ascunse, scheme de corupție, îi superi și trezești nemulțumirea lor, dar și a tot neamului lor și a cercului de prieteni, a partenerilor de scheme. Si ei toți actionează. Pornesc tăvălugul presiunilor. Pe diferite fronturi.

Noi intelegem și de fiecare dată luptăm, chiar dacă de multe ori rămânem singuri în această luptă. Este destul de greu să înțelegi ce înseamnă jurnalism de investigație, dacă nu ai avut tangență cu asta, ce înseamnă muncă de investigație, timpul, eforturile, dar și riscurile pe care le comportă. E grav însî atunci când sunt folosite instituțiile statului în lupta cu jurnaliștii care își fac munca în interes public, în interesul cetățeanului. Să precizez, dacă procurorii și judecătorii sunt plătiți din bani publici și, respectiv, au anumite obligațiuni, jurnaliștii nu sunt plătiți din bani publici. Echipele care fac jurnalism de investigație obțin foarte greu finanțări, deocamdată din proiecte internaționale mai mult, că partea cu contribuțiile de la cetățeni este deocamdată foarte mică. Jurnaliștii au libertatea să aleagă ce subiecte fac, ce fel de jurnalism fac.

Echipa pe care o conduc eu alege să facă jurnalsm de investigație, alege să facă anchete de presă  pe subiecte de corupție, își asumă riscurile pentru aș face meseria onest și profesionist.

Eu sunt mândră că există asemenea jurnaliști, care au curajul de a se apuca de cazuri grele, scheme de corupție și crimă organizată în spatele cărora stau mulți bani și  multe interese.

Legat de cazul nostru, eu știu că noi o să ne descurcăm, dar mai știu că astfel se crează precedente, care o să afecteze presa și valorile importante pentru o socieate care se vrea democratică. Și aici este importantă solidaritatea.

Mă bucur că în cazul nostru a reacționat multă lume, multe organizații neguvernamentale,  jurnaliști, experți, politicieni. Unii ne-au scris mesaje pe rețelele de socializare, alții ne-au sunat, la birou sau în privat, mai mulți avocați ne-au întrebat dacă avem nevoie de asistență juridică și s-au arătat gata să ne susțină. Asta înseamnă foarte mult.

Vă mulțumim tuturor celor care ne sunteți alături. Solidaritatea este extrem de importantă!

Cornelia Cozonac
2022-02-09 22:57:00

Comentarii