Presa, ca ultimă instanță

Cornelia Cozonac
13/01/2024

La Centrul de Investigații Jurnalistice zilnic ne bate cineva la ușă, ne sună sau ne scrie. De regulă, cei care ajung la noi sunt oameni care au probleme pe care nu le mai pot rezolva, fie în justiție, la administrațiile publice locale sau în alte instituții. Oamenii care ajung la noi au făcut multe drumuri, au bătut la toate uțile posibile, unii cunosc deja codurie și legile pe de rost, dar așa și nu-și pot face dreptate sau să rezolve problemele cu care se confruntă. Cazurile lor sunt complicate, încurcate și greu de lămurit. Pentru cei mai mulți însă ultima speranță este presa. Presa care este vocală și cea de investigație. 

Dea lungul anilor am avut sesizări nu numai de la cetățenii simpli, care nu au sprijin pe la vârful puterii și pentru ei nu are cine să se zbată, dar și de la oameni suspuși, cu legături, cu putere de influență... Îmi amintesc că într-un an ne-a telefonat un consilier al președintelui țării, care ne-a rugat să investigăm o schemă de corupție în sistemul de justiție. Jurist de profesie, fost ambasador, el înțelegea prea bine cum funcționează sistemul pe interior și cum o mână spală pe alta când e vorba de persoane apropiate de cei suspuși sau cu influență sau legături puternice în sistem. Și el vedea o soluție pentru problema respectivă în a se adresa la presă. Doar jurnaliști de investigație necompromiși puteau face lumină în scheme care se doreau a fi acoperite în interiorul sistemului și de persoane care erau plătite din banii publici, tocmai pentru a veghea ca legea să fie respectată.    

Oamenii care nu mai au încredere în instituțiile statului caută să-și soluționeze problemele cu ajutorul jurnaliștilor. Iar jurnaliștii și mediile de informare în care oamenii nedreptățiți de sistem își pun ultima speranță au și ei o sumedenie de probleme. Presa independentă caută mereu resurse ca să supraviețuiască și să-și poată face munca profesionist.

Pe de altă parte noi, jurnaliștii de investigație, trebuie să luptăm în instanțe, cu cei care ne hărțuiesc, vor să se răzbune pentru că le-am developat interesele, schemele de corupție și le-am stricat afacerile dubioase dar care le aduceau bani mulți. Și pentru asta tot avem nevoie de resurse. Cei corupți despre care scriem au mulți bani, ei fură de la stat, de la cetățeni, au de unde plăti avocați, dar și presă care să le promoveze interesele, cu care e greu de concurat.       

Noi încercăm să găsim timp pentru fiecare cetățean care ni se adresează, deși nu este deloc usor, și chiar dacă nu avem resurse pentru astfel de activități. Portalul nostru - anticoruptie.md are o hartă interectivă pe care cetățenii por semnala, sesiza cazuri de corupție, gestionare frauduloasă a banilor publici, abuzuri admise de funcționarii publici, încălcări ale drepturilor omului, probleme de integritate în serviciul public și altele. Cele mai relevante sesizări sunt publicate, iar echipa de reporteri demarează investigații jurnalistice pe subiectele mai relevante. Ne apucăm de astfel de cazuri, chiar dacă sunt mult prea complicate. Pentru noi cetățeanul și interesul public este cel pentru care lucrăm. Acestea cazuri de cele mai multe ori scot la inveală carențe de sistem, portițe lăsate în legi ca să poată fi ocolit cadrul normativ, dar până a ajunge să arătăm asta este mult de lucru. Asemenea subiecte nu sunt senzaționale și de multe ori presa le ocolește.   

În anul ce s-a scurs pe Harta Corupției a portalului nostru anticoruptie.md au fost publicate în jur de 50 de sesizări de la cetățeni. În câteva cazuri au fost demarate investigații jurnalistice sau făcute materiale jurnalistice de problemă. Autoritățile au reacționat în câteva cazuri, în unul chiar s-au implicat activ și persoanele care încălcau drepturile unor locatari ai unui bloc locativ din orașul Florești au ajuns pe banca acuzaților.

Un top al celor mai cu impact și citite sesizări de pe Harta Corupției și cum au reacționat sau nu autoritățile puteți vedea în articolul Portalul Anticoruptie.md // Administrația publică locală – principalul actor vizat în sesizările cetățenilor pe Harta Corupției, în 2023. 

Vă îndemnăm să fiți alăruri de noi și în anul care a început. Să stați în continuare cu ochii pe autorități și să ne comunicați despre încălcări, abuzuri și scheme de corupție. Și să ne susțineți, înclusiv prin donații sau cu 2% din impozitul pe venit. Presa independentă are nevoie de susținerea cetățenilor ca să poată investiga, scoate la iveală abuzurile și încălcări ale drepturilor omului. Fiți alături de Centrul de Investigații Jurnalistice și portalul www.anticoruptie.md și în anul 2024. 

Cornelia Cozonac
2024-01-13 16:30:00

Comentarii