Portalul Anticoruptie.md // Administrația publică locală – principalul actor vizat în sesizările cetățenilor pe Harta Corupției, în 2023
Mihaela Cibotaru
04/01/2024
14980
Administrația publică locală a fost vizată în cele mai multe sesizări parvenite de la cetățeni pe Harta Corupției pe parcursul anului 2023. Practic fiecare a doua sesizare, dintre cele 50 publicate pe harta interactivă, vizează încălcări, nereguli, lipsă de acțiuni sau chiar acte de corupție comise de primari sau de persoane responsabile din primării. Oamenii se plâng de nedreptate, presiuni și corupere și din partea reprezentaților organelor de drept, la care sperau să-și găsească dreptatea. Unele sesizări ale cetățenilor au stat la baza investigațiilor jurnalistice și articolelor de presă pe care le-a realizat echipa Centrului de Investigații Jurnalistice. După publicarea investigațiilor autoritățile vizate au reacționat. Anticoruptie.md este primul portal care are o hartă interactivă pe care cetățenii pot semnala cazuri de corupție, abuzuri admise de reprezentanții statului, probleme de integritate în serviciul public, încălcări ale drepturilor omului și gestionare frauduloasă a banilor publici. Iată care au fost cele mai populare sesizări ale cetățenilor pe Harta Corupției ăn 2023:
Peste 18 mii de vizualizări a acumulat sesizarea privind ineficiența Autorității Naționale de Integritate (ANI), în care „legea se aplică radical diferit în cazuri similare”, controalele efectuate sunt „pe interes”. Autorul mai menționează că verificările inițiate de ANI pot dura până la 18 luni, deși inspectorii de integritate au toate informațiile oferite de instituțiile relevante în decurs de 15 zile.
Aproape la fel de multe accesări a avut și sesizarea privind concedierea unei angajate a Universității de Stat din Tiraspol (UST), în cazul căreia toate instanțele, inclusiv Curtea Supremă de Justiție (CSJ), au dat câștig de cauză universității, deși, potrivit autoarei, într-un alt proces CSJ „a calificat concursul în cauză drept NELEGITIM, și a subliniat încălcarea de către UST a Drepturilor Fundamentale ale Omului”.
Sesizarea Eugeniei Ceban, o mamă disperată să facă dreptate fiului său, omorât cu 10 ani în urmă, a atras atenția masivă a cititorilor Anticorupție. Femeia susține că dosarul este tergiversat, iar ea trebuie să revină în Moldova de peste hotare pentru a participa la ședințele de judecată, care de multe ori sunt și amânate. Vinovații, stabiliți de ancheta penală, se află în libertate. CIJM monitorizează acest caz și a relatat în alte materiale calvarul prin care trece acestă mamă. Sesizarea a acumulat peste 17 mii de vizualizări.
Comportamentul abuziv al șefului Direcției Asistență Socială din Cantemir, Sergiu Butuc, a indignat angajații, care au scris o sesizare, în care povestesc cum acesta, în cadrul ședințelor, le dă indicații asistenților sociali la ce partid pot să adere sau să-și exprime suportul. Oamenii nu-l pot confrunta direct, din frica de a nu-și pierde locurile de muncă, însă sunt revoltați de atitudinea conducătorului unei instituții publice, iar adresarea lor a fost accesată de peste 15 mii de ori.
Una dintre cele mai citite sesizări – circa 15 mii de accesări - a fost adresarea lui Petru Roșca din satul Lopatnic, raionul Edineț, care a avertizat că primăria intenționează să dea iazul din localitate în arendă, fără a organiza un tender, conform prevederilor legale. El susținea că primăria vrea să-l dea în arendă echipei de fotbal din sat și, în acest fel, să ofere suport acesteia, pentru a acoperi cheltuiele pe care le suportă în campionatul raional. Pornind de la această sesizare, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat un material la acest subiect.
Administrația publică locală, de data aceasta din Anenii Noi, a fost vizată într-o sesizare privind construcția complexului sportiv „Anenii Noi - Hub Național de Turism Sportiv”. Igor Șorin descrie experiența sa de colaborare cu primăria Anenii Noi în subiectul construcției Hub-ului de sport, când primăria a depus un proiect în cadrul unui programul de investiții de stat în infrastructura Republicii Moldova, a câștigat finanțare, însă ulterior a elaborat un plan general de construcție, care nu corespunde cu informația inclusă în cererea de finanțare. Potrivit autorului, Anenii Noi riscă să se pomenească cu o zonă de agrement în schimbul unui obiect sportiv de nivel internațional, valoarea proiectului fiind de 1,5 mln euro, iar judecând după cele realizate de primărie, „putem presupune că obiectul va fi construit cu încălcarea tuturor cerințelor de calitate, siguranță și sport”. Sesizarea a fost accesată de cca 14 mii de ori.
Și în sesizarea locatarilor unui bloc de locuințe din Florești, îngrijorați de starea clădirii în care locuiesc după ce agenții economici au efectuat mai multe lucrări și au demontat pereți la parterul acestuia, este vizată administrația locală. Oamenii s-au adresat la mai multe instituții, inclusiv la primărie, când au văzut că pe pereții clădirii apar fisuri. O altă problemă, care afecta câțiva locatari erau aparatele de aer condiționat, instalate de magazinul de la parter pe acoperiș, sub geamurile locatarilor. Sesizarea a fost accesată de peste 14 mii de ori, iar echipa de reporteri a CIJM a realizat o investigaței în baza sesizării și a urmărit reacția autorităților la apelul floreștenilor. Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a comunicat CIJM după publicarea investigației că specialiștii instituției s-au deplasat la fața locului și au constatat executarea de către arendaș a „lucrărilor de desființare a unei porțiuni a peretelui subsolului și spargerea planșeului de acoperire a subsolului din elemente prefabricate din beton armat fără autorizație de construcție”. Specialiștii AST au întocmit proces-verbal cu privire la „contravenția la art. 177 alin,3 lit. a), g) Cod Contravențional al Republicii Moldova”, care a fost transmis Judecătoriei Soroca. Ulterior instanța a recunoscut pe cetățeana Cegorean Ina vinovată de comiterea contravenției și i-a aplicat sancțiune sub formă de amendă în mărime de 120 de unități contravenționale (6000 de lei) și a obligat-o să remedieze din cont propriu subsolul blocului locativ din str. Ștefan cel Mare, 30.
De interesul sporit al cititorilor portalului Anticoruptie.md s-a bucurat și sesizarea unei companii, care activează de mai mulți ani pe piața din Germania și a venit cu investiții serioase în domeniul transporturilor în Republica Moldova. Aparent, întreprinderi concurente întreprind măsuri și presiuni pentru a nu permite activitatea noii companii. „Nu înțelegem de ce concurenții, în loc să-și îmbunătățească condițiile de transportare a pasagerilor, aleg să ne atace pe noi. Concurența trebuie să fie liberă și sănătoasă, dar nu cu implicarea ilegală a structurilor de stat pentru anihilarea noastră”, scrie autorul sesizării.
În luna iulie 2023, Valerii Jitari, un locuitor din satul Mihăileni, raionul Briceni, a depus o sesizare despre cum, în urma unei scheme, el riscă să rămână fără loturile de pământ pe care le deține. Jitari a făcut schimb de loturi, prin contract de vânzare-cumpărare, cu o întreprindere din Edineț – el le-a dat câteva parcele pe dealul de lângă sat și a primit un lot de pământ chiar la intrarea în localitate. Într-o situația similară se află alți 3 deținători de loturi din aceeași localitate și în timp ce oamenii s-au adresat în justiție pentru a li se face dreptate, încă 2 gospodari au aflat că au aceeași problemă. Reporterii CIJM au documentat subiectul și au realziat o amplă investigație jrunalistică - Cernoziomul moldovenesc, vândut la felie.
În 2023, în Republica Moldova au avut alegerile generale locale și cetățenii au scris mai multe sesizări legate de subiectul alegerilor. Una din ultimele sesizări din anul trecut, scrisă de Dinu Plângău, a adunat peste 6000 de accesări în cca o lună și vizează cazul nevalidării mandatului primarului ales de cetățenii din Căușeni. Subiectul a fost monitorizat de Anticorupție.md, fiind publicate știri despre parcursul acestui caz de abuz, care s-a încheiat cu validarea mandatului primarului ales, Anatol Donțu.
Bunica unui copil din satul Negureni, raionul Telenești, ne semnalează repetat că nepotul ei, care are deja doi ani, nu are încă acte de identitate, chiar dacă reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au realizat în anul 2022 o amplă anchetă jurnalistică despre copii nedocumentați din Republica Moldova, care a pornit de la cazul copilului despre care ne sesizează bunica lui.
Centrul de Investigații Jurnalistice încurajează cetățenii să raporteze pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md cazurile de corupție şi infracţiunile conexe, abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobândite ilicit şi orice alte situaţii și fapte generatoare de corupţie.
Sesizările cele mai importante de pe portalul Anticorupție sunt direcționate către organele de drept şi autorităţile responsabile, iar jurnaliștii de investigație urmăresc reacţia la informația transmisă. În baza sesizărilor sunt realizate ştiri, analize, interviuri, investigații, care sunt publicate pe site, pentru a scoate la lumină abuzurile existente și pentru a contribui la eradicarea fenomenelor ce afectează negativ viața oamenilor din Republica Moldova.
Mihaela Cibotaru
04/01/2024
14980
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.