Iazul din Lopatnic, motiv de ceartă între primărie și săteni

Mihaela Cibotaru
04/04/2023
CIJM

Locuitorii din satul Lopatnic (r. Edineț) poartă discuții aprinse legate de situația iazului din localitate. Anticorupție.md a fost sesizată de Petru Roșca, care a spus că ar fi exista dubii că Primăria ar vrea să transmită iazul clubului local de fotbal, evitând organizarea unei licitații. Pe de altă parte, primarul satului spune că procesul este într-un stadiu incipient și toate procedurile vor fi organizate conform legii.

Disensiunile au apărut atunci când s-a aflat că iazul, cu o suprafață a apei de cca 5 ha, poate fi dat în arendă echipei locale de fotbal, însă fără organizarea unui tender. La primărie a fost organizată o adunare, la care au participat doar doi dintre consilieri și oamenii au fost întrebați dacă sunt de acord ca iazul să fie dat în arendă echipei de fotbal. Mulți dintre cei prezenți au fost de acord ca iazul să fie dat în arendă Clubului de fotbal „Lopatnic”, însă părerea lor nu o reprezintă pe cea majorității localnicilor.

„Am înțeles că e ca și decis că iazul o să ajungă la echipa de fotbal, deci se va transmite fără tender. Dacă se decide să se dea în arendă, să o facă, dar cu organizarea licitației. În sat, sunt persoane care pot propune un preț bun și ar fi un venit mai mare pentru primărie”, spune săteanul Petru Roșca. El este printre locuitorii care consideră că iazul ar trebui să rămână în gestiunea primăriei, așa încât toți locuitorii să poată beneficia și să aibă acces la el.

Intenția administrației locale ar fi să transmită iazul în arendă, iar tot venitul să revină arendașului – persoanei care conduce Clubul de fotbal „Lopatnic”, ca suport echipei. În acest caz va avea de suferit și bugetul primăriei, și locuitorii „Că atunci când ajunge o persoană să ceară ajutor, primăria spune că nu-i de unde, că nu este venit”, spune Petru Roșca.

„În apropierea satului Lopatnic sunt 3 iazuri, dintre care două ale primăriei, dar oamenii nu au unde să meargă să se odihnească”, spune Petru Roșca. Celălalt iaz tot este dat în arendă. Aparent, iazul mai mare, este un loc bun pentru afaceri, fiind solicitat de oameni. El anterior a mai fost dat în arendă și persoana a dezvoltat o afacere piscicolă, însă după decesul ei, iazul a rămas în delăsare. Săteanul spune că și data trecută, când a fost dat în exploatare, primăria nu a respectat procedurile.

Primarul satului Lopatnic, Alexandru Roșca, a confirmat pentru Anticorupție.md inițiativa de a da în arendă iazul, însă neagă că ar exista intenția de a evita procesele legale. El susține că discuțiile privind darea în arendă a iazului abia au fost începute – el a consultat sătenii, pentru a afla părerea lor privitor la ideea de a da iazul în arendă. Primarul a adăugat că primăria cunoaște și respectă procedurile legale.

Alesul local spune că subiectul dat urmează întâi să fie discutat în cadrul consiliului local, care trebuie să decidă dacă iazul va fi dat în arendă, după care se va organiza licitație. „Ne dorim să câștige cineva care să investească în iaz, pentru beneficiul satului. Clubul de fotbal „Lopatnic”, care este tot al satului, are plan strategic, urmează să întărească digul, să curețe iazul, să construiască o zonă de odihnă”, spune primarul. Totodată, Alexandru Roșca consideră că, în acest fel, satul ar susține echipa, care are succese, „de 6 ani deja câștigă cupa în cadrul campionatului raional”, însă primăria nu-i poate oferi ajutor în condițiile unui buget limitat.

La fel, Alexandrul Roșca spune că anterior activitatea primăriei a fost cercetată de Centrul Național Anticorupție, în legătură cu plângeri privind darea în arendă a iazului, însă în rezultatul investigațiilor, Primăria Lopatnic nu a fost acuzată de careva încălcări.

Materialul  este realizat în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Mihaela Cibotaru
04/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii