De la începutul agresiunii masive a Federației Ruse asupra Ucrainei, 24 februarie 2022, comunitatea internațională a impus sancțiuni drastice Moscovei, pe diferite domenii, toate având menirea să afecteze grav economia țării și să determine Kremlinul să se retragă din Ucraina ți să stopeze acțiunile militare. Uniunea Europeană a făcut o retrospectivă a tuturor sancțiunilor impuse Rusiei în cei doi ani de război. Iată care sunt acestea:
Acționând în strânsă coordonare cu partenerii și aliații săi – NATO, G7, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia și Australia – UE a convenit asupra mai multor pachete de sancțiuni. Acestea au fost primite după cum urmează: la 23 februarie 2022, ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a zonelor necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk, urmate de 12 pachete de sancțiuni de la începutul invaziei, primul la 24 februarie, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, și, ulterior, la 26 februarie, 28 februarie, 15 martie, 8 aprilie, 30 mai, 21 iulie, 6 octombrie, 16 decembrie 2022, 25 februarie 2023, 23 iunie și 18 decembrie 2023.
Financiar
UE a exclus bănci rusești cheie din SWIFT, principalul sistem interbancar internațional pentru transmiterea informațiilor și efectuarea plăților transfrontaliere. Un prim grup de bănci a fost exclus pe 2 martie, mai apoi adăugând alte trei instituții de credit rusești, inclusiv cea mai mare bancă din țară, Sberbank, pe 3 iunie. Alte trei bănci rusești au fost sancționate la 16 decembrie, inclusiv o interdicție totală de tranzacționare a Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei, pentru a paraliza și mai mult bancomatele lui Putin.
De asemenea, UE a interzis tranzacțiile băncii centrale a Rusiei, cea mai importantă instituție financiară din Rusia. Aceste măsuri paralizează miliarde de dolari în rezervele valutare ale Rusiei stocate în străinătate și pot întrerupe finanțarea regimului Putin: va avea mult mai puțini bani pentru război.
Noile sancțiuni ale UE limitează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital. Acestea interzic orice tranzacție cu acțiunile entităților de stat rusești pe platformele de tranzacționare din UE. În plus, noile măsuri limitează semnificativ fluxurile financiare din Rusia către UE: aceste măsuri se aplică prin interzicerea acceptării de depozite care depășesc anumite valori de la autohtoni sau rezidenți ruși, prin interzicerea deținerii de conturi ale clienților ruși de către depozitarii centrali de valori mobiliare din UE, precum și prin interzicerea vânzării de valori mobiliare denominate în euro către clienți ruși. Sancțiunile includ cripto-monedele.
De asemenea, UE a interzis furnizarea oricărui serviciu de rating de credit, precum și accesul la orice serviciu de abonament în legătură cu activitățile de rating de credit pentru orice persoană sau entitate din Rusia, ce ar duce la pierderea și mai mare a accesului acestora la piețele financiare ale UE.
La 3 iunie, UE a convenit, de asemenea, să interzică furnizarea anumitor servicii relevante pentru afaceri. Acestea ar fi servicii de contabilitate, audit, audit statutar, evidență contabilă și servicii de consultanță fiscală, consultanță în afaceri și management, servicii de relații publice guvernului rus, precum și persoanelor juridice, entităților sau organismelor stabilite în Rusia.
Aceste sancțiuni vizează 70% din piața bancară rusă și principalele companii de stat, inclusiv în domeniul apărării. Măsurile menționate fac să crească costul împrumuturilor Rusiei, ce duce la creșterea inflației și degradarea treptată a bazei industriale a Rusiei. În plus, elita rusă nu-și mai pot ascunde conturile bancare și activele în Europa.
Spațiul aerian și transportul
Uniunea Europeană închide spațiul aerian al UE pentru toate aeronavele deținute, înregistrate sau controlate de Rusia, inclusiv avioanele private. Acestea nu mai pot ateriza, decola sau survola teritoriul UE.
La 8 aprilie, UE a impus o interdicție de intrare pentru navele sub pavilion rusesc în porturile UE și o interdicție pentru operatorii ruși de transport de marfă din Rusia și Belarus care lucrează în UE. Anumite scutiri vor acoperi elementele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia.
UE a introdus, de asemenea, o interdicție de export care acoperă bunurile și tehnologiile din industria aeronautică și spațială, precum și o interdicție privind furnizarea de servicii de asigurare și reasigurare și de întreținere legate de aceste bunuri și tehnologii. Trei sferturi din actuala flotă aeriană comercială a Rusiei au fost construite în UE, SUA și Canada.
Energie
La 30 mai, UE a convenit asupra interzicerii importurilor de petrol rusesc. Sancțiunile vor afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești și 90% până la sfârșitul anului. Se va face o excepție temporară pentru petrolul brut livrat prin conductă, de care beneficiază Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. După o perioadă de încetinire de 6 luni, operatorilor din UE li se va interzice, de asemenea, să asigure și să finanțeze transportul, în special pe căi maritime, al petrolului rusesc către țări terțe.
UE a interzis vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul către Rusia de bunuri și tehnologii specifice în domeniul rafinării petrolului și a introdus restricții privind furnizarea de servicii conexe.
Prin introducerea unei astfel de interdicții de export, UE intenționează să lovească sectorul petrolier rusesc și să împiedice Rusia să își modernizeze rafinăriile de petrol.
La 15 martie, UE a continuat să interzică noi investiții în sectorul energetic rusesc și a introdus o restricție cuprinzătoare la exportul de echipamente, tehnologie și servicii pentru industria energetică.
Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni din 8 aprilie a impus on interdicție de import pentru toate formele de cărbune rusesc. Acest lucru afectează un sfert din toate exporturile rusești de cărbune, constituind pentru Rusia pierderi de venit în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro pe an.
Cele mai recente sancțiuni, adoptate la 6 octombrie, au introdus în legislația UE baza pentru stabilirea unui plafon al prețurilor legate de transportul maritim de petrol rusesc și restricții suplimentare privind transportul maritim de țiței și de produse petroliere către țări terțe.
Tehnologie
UE a impus restricții asupra exporturilor de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, precum și restricții asupra exporturilor de anumite bunuri și tehnologii care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei. Aceasta include produse precum semiconductori sau tehnologii de ultimă generație, precum și combustibil pentru avioane și aditivi pentru combustibili, care pot fi utilizați de armata rusă.
La 9 martie, UE a introdus restricții suplimentare privind exportul de tehnologie de navigație maritimă și de radiocomunicații, a adăugat Registrul Maritim Rusesc de Navigație pe lista întreprinderilor de stat care fac obiectul unor limitări de finanțare și a introdus o dispoziție privind schimbul de informații prealabile pentru exporturile de echipamente de siguranță maritimă.
La 8 aprilie, UE a introdus noi interdicții specifice de export în zonele în care Rusia este vulnerabilă din cauza dependenței mari față de UE în ceea ce privește unele aprovizionări. Acestea includ calculatoarele cuantice, semiconductorii avansați, utilajele sensibile, domeniul transportului și al substanțele chimice. Includ de asemenea și catalizatorii specializați destinați utilizării în industria de rafinare.
La 3 iunie, UE și-a extins lista de restricții la export pentru a include substanțe chimice suplimentare care ar putea fi utilizate în procesul de fabricare a armelor chimice.
Lista articolelor restricționate a fost extinsă pe 6 octombrie pentru a include anumite componente electronice, substanțe chimice și bunuri suplimentare care pot fi folosite pentru pedeapsa capitală, tortură sau alte tratamente crude, inumane sau degradante. Cel de-al optulea pachet de sancțiuni interzice, de asemenea, vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de arme de foc pentru uz civil, precum și de componente esențiale ale acestora și de muniție, de vehicule și echipamente militare, de echipamente paramilitare, precum și de piese de schimb.
Cel de-al nouălea pachet de sancțiuni aprobat la 16 decembrie a adăugat interdicții privind exportul de motoare de drone, echipamente de camuflaj, echipamente chimice/biologice suplimentare, agenți antirevoltă și componente electronice suplimentare care se regăsesc în sistemele militare rusești de pe câmpul de luptă, precum și bunuri și tehnologii industriale suplimentare, cum ar fi drone jucărie/hobby, dispozitive generatoare complexe, computere portabile și componente de calcul, circuite imprimate, sisteme de radionavigație, aparate de radiocomandă, motoare de aeronave și părți de motoare, aparate foto și obiective.
Cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni a inclus un nou instrument de combatere a eludării, care permite UE să restricționeze vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de anumite bunuri și tehnologii sancționate către anumite țări terțe ale căror jurisdicții sunt considerate a fi expuse unui risc continuu și deosebit de ridicat de eludare.
Industrie
La 15 martie, UE a introdus restricții comerciale pentru fier și oțel, ce reprezintă o pierdere de aproximativ 3,3 miliarde de euro în venituri din exporturi pentru Rusia.
Comerț
UE, împreună cu alți membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), au convenit la 15 martie 2022 să refuze produselor și serviciilor rusești tratamentul națiunii celei mai favorizate pe piețele UE. Acest lucru urmează anunțul făcut la 11 martie de membrii G7 și va suspenda beneficiile semnificative de care se bucură Rusia în calitate de membru al OMC.
UE a impus, de asemenea interdicții de import pentru ciment, produse din cauciuc, lemn, băuturi spirtoase (inclusiv votca), băuturi alcoolice și fructe de mare de lux (inclusiv caviar). Pe 21 iulie, a fost adăugată o interdicție de import a aurului originar din Rusia. Pe 6 octombrie au fost extinse restricțiile de comerț pentru a include mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice, celuloză și hârtie, țigări, produse cosmetice precum și elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietre și metale prețioase, care generează în total venituri semnificative pentru Rusia. În cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni din 23 decembrie 2023, UE a impus, de asemenea, o interdicție de import pentru diamantele rusești.
Media
UE a suspendat activitățile de radiodifuziune ale Sputnik și RT/Russia Today, precum și Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24, și TV Centre International. Acestea au fost identificate printre cele mai importante instituții de dezinformare pro-Kremlin care se orientează spre publicul din Ucraina și UE, difuzând propagandă în sprijinul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Ca parte a celui de-al nouălea pachet de sancțiuni, NTV, Pervyi Kanal, Rossiya 1 și REN TV au fost adăugate pe lista mass-media sancționate.
Această măsură va fi în vigoare până când se va pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și agențiile asociate acesteia vor înceta să desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre.
Măsuri restrictive
Măsurile restrictive sunt acum aplicate pentru peste 1900 persoane și entități: acestea includ înghețarea activelor și interzicerea furnizării de fonduri. În plus, pentru persoanele sancționate se aplică o interdicție de călătorie, acestea nu pot intra sau tranzita teritoriul UE.
Pe listă se află Președintele și Ministrul de Externe al Rusiei, membrii Consiliului Național de Securitate care au susținut recunoașterea de către Rusia a celor două zone necontrolate de Guvernul Ucrainei din regiunile Donețk și Luhansk, toți membrii Dumei de Stat a Rusiei, care au ratificat hotărârea de Guvern a Tratatului de Prietenie, Cooperare și Asistență reciprocă între Federația Rusă și cele două entități. Lista include, de asemenea, oligarhi și oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar și financiar, metalurgic, agricol, farmaceutic, de telecomunicații și digital, precum și membri ai guvernului și personalități militare de nivel înalt și oficiali militari de rang înalt implicați în atrocitățile din Ucraina, precum și propagandiști. Aceștia au contribuit la răspândirea propagandei anti ucrainene și la promovarea unei atitudini pozitive față de invazia în Ucraina. Din 6 octombrie, sunt incluși și cei implicați în agresiunea Rusiei, anexarea ilegală și “referendumurile” înșelătoare pe teritoriile/zonele ocupate din regiunea Donețk, Luhansk, Herson, și Zaporijia.
De asemenea, UE a decis să interzică toate tranzacțiile cu anumite întreprinderi de stat din diferite sectoare – complexul militar-industrial al Kremlinului, iar la 6 octombrie a interzis cetățenilor UE să ocupe orice post în organele de conducere ale persoanelor juridice, entităților sau organismelor rusești deținute sau controlate de stat.
În plus, diplomații, alți oficiali ruși și oamenii de afaceri nu mai pot beneficia de dispozițiile privind facilitarea eliberării vizelor, care permit accesul privilegiat în UE. Această decizie nu va afecta cetățenii ruși de rând.
De asemenea, UE a luat măsuri de limitare a vânzării de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care le permit rușilor bogați să devină cetățeni ai UE și a introdus o interdicție a UE privind exportul de bunuri de lux (de exemplu, mașini de lux, bijuterii etc.) pentru a lovi direct elitele rusești.
Puteți găsi cele mai recente actualizări privind sancțiunile pe pagina noastră #StandWithUkraine și pe pagina Comisiei Europene privind sancțiunile UE împotriva Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii