Nouă ani de injustiţie pentru un tânăr omorât cu cruzime. Sentinţă anulată de Curtea Supremă de Justiţie

Julieta Saviţchi
30/10/2022
Arhiva familiei

Curtea Supremă de Justiţie a anulat sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bălţi cu aproape un an în urmă, prin care un bărbat a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar altul, achitat pentru omorul unui tânăr. Dosarul a fost transmis la rejudecare în instanţa de apel.

Vitalie Covali      Foto din arhiva familiei

Tragedia s-a produs în august 2013. Vitalie Covali din Şoldăneşti, care avea o afacere în domeniul imobiliar, a mers la o petrecere pe malul Nistrului. Acolo, s-ar fi iscat o bătaie, după care trupul tânărului a fost găsit în apele râului.

Inițial procurorii au dedus că a fost o sinucidere. La insistența familiei, cadavrul a fost exhumat, iar expertizele suplimentare au constatat că tânărul a fost ucis. Chiar dacă ancheta penală a stabilit vinovații, instanţa de fond s-a expus la aproape șase ani după tragedie.

Pentru a determina organele de drept să-şi facă treaba în cazul omorului fiului ei, Eugenia Ceban, mama victimei, a protestat de mai multe ori în faţa Procuraturii Generale, a Preşedinţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Aflându-se la muncă în Italia, femeia a fost nevoită în toţi aceşti ani să facă naveta pentru a nu-i lăsa să scape de pedeapsă pe cei care îi consideră vinovaţi de moartea fiului. Femeia consideră că principalul vinovat ar fi Octavian Bâlânici care a scăpat de pedeapsă pentru că ar fi mituit oamenii legii.

Mama victimei a mai spus că nu este de acord cu sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bălţi prin care Ghenadie Gajiu a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Octavian Bălănici a fost absolvit de pedeapsă. „Lui Bălănici i-au incriminat infracţiunea de huliganism, dar a fost absolvit de pedeapsă de instanţa de fond, pentru că expirase termenul de prescripţie. Gajiu a luat vina asupra sa. Dar eu vreau să se facă dreptate şi ca vinovatul să nu se plimbe în libertate”, a declarat pentru portalul Anticorupţie.md Eugenia Ceban.

Octavian Bălănici a declarat în repetate rânduri că este nevinovat.

Julieta Saviţchi
30/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii