Cu sondă, dar... însetați. Ceartă în comuna Burlacu din cauza (ne)asigurării cu apă a sătenilor

Mihaela Cibotaru
29/08/2023
captură ondrl.md

O bună parte a locuitorilor satului Burlacu, din raionul Cahul, au apă în case doar atunci când plouă și bazinele construite sau cisternele procurate se umplu cu apă. Supărarea locuitorilor, care au scris o sesizare la acest subiect pe portalul Anticorupție, nu ar fi atât de mare dacă în sat nu ar avea o sondă construită special pentru a-i asigura cu apă, care, însă, nu funcționează de mai mulți ani. În timp ce o consilieră, motivată de plângerile oamenilor, acuză primarul de inacțiune, edilul localității spune că problema constă în faptul că însuși sătenii nu achită pentru livrarea apei.

Tamara Rotarul semnalează mai multe probleme existente în localitate, însă cu adevărat indignată este de faptul că locuitorii nu au apă în case. Ea spune că problema a fost abordată de mai mulți săteni, care se plâng de această situație. „O bună parte a sătenilor, cei care locuiesc în partea din deal a satului, nu au apă în casă. Adică oamenii vin de la muncă, din câmp, și nu au condiții să facă o baie”, spune ea. În opinia ei, situația poate fi soluționată ușor, deoarece în jurul localității sunt mai multe izvoare, iar în sat a fost construită o sondă, care ar putea asigura cu apă sătenii. „Avem o sondă, construită încă în 2016 cu suportul României, dar ea nu funcționează. Adică, s-a făcut o investiție enormă, dar sonda așa și stă nefuncțională, iar oamenii se descurcă care și cum poate”, spune ea. Și mai mult o indignează pe consilieră faptul că, mai mulți ani, gimnaziul, grădinița și punctul medical au funcționat fără a fi asigurate cu apă.

Sonda nefuncțională

Consiliera povestește că a început a adresa demersuri și solicitări primăriei pentru a afla de ce nu funcționează sonda încă din 2020, practic imediat cum a fost aleasă în funcție, însă răspunsurile primite nu i-au clarificat situația. „Primarul spune că nu conectează sonda pentru că oamenii nu au plătit pentru apa livrată și în buget nu sunt surse pentru a achita energia electrică consumată. Încă din 2020 Primăria mi-a răspuns că a fost angajat administrator la Întreprinderea Municipală „Burlacu service”, va fi verificată funcționalitatea apeductului și sătenii vor fi asigurați cu apă, dar sonda nici azi nu lucrează”, povestește Tamara Rotaru.

În august 2023, cu suportul unui antreprenor din sat, sediile gimnaziului, grădiniței și punctului medical au fost asigurate cu apă. „El a instalat două cisterne din care au apă și clădirile grădiniței, gimnaziului și punctului medical. Și acum mă întreb, dar sondă pentru ce avem?”, spune Tamara Rotaru, menționând că în sat rămân oameni care trebuie să care apă pentru necesitățile casnice. „O parte din săteni s-au conectat la apeduct de sine stătător, alții și-au făcut fântâni sau bazine, dar sunt oameni care au apă la robinet doar atunci când plouă”, adaugă ea. Consiliera a scris o plângere și la Guvern, în care cere să fie soluționată problema aprovizionării cu apă a locuitorilor satului Burlacu.

Cisternele din care se asigură cu apă gimnaziul, grădinița și punctul medical

În timp ce această problemă rămâne actuală, o mare parte a eforturilor primarului sunt orientate pentru reparația sediului Primăriei, spune consiliera. Ba mai mult, după ce, în ultimii ani, au fost efectuate lucrări de reparații a încăperilor primăriei, și în cadrul Programului național „Satul European expres” a fost înaintat un proiect tot pentru reparația clădirii primăriei. „Deja trei reparații s-au făcut la Primărie în ultimii ani, s-au reparat ambele etaje. Doar în 2021 reparația a costat 155 de mii de lei!”, spune consiliera, care consideră că banii ar putea fi orientați pentru a pava curtea gimnaziului, la reparația trotuarelor în sat, la construcția unei rampe de acces în punctul medical sau pentru construcția unui sistem de încălzire în clădirea în care se află biblioteca și sala de fitness.

Ea a solicitat Primăriei nota de concept a proiectului înaintat în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, menționând că ea, în calitate de consilier local, nu cunoaște cum s-a luat decizia privind ce proiect să fie înaintat pentru finanțare. „Eu am fost categoric contra reparației la primărie, dar am fost singura conta, ceilalți consilieri sunt rude sau prieteni și susțin inițiativele primarului”, spune Tamara Rotaru.

La rândul său, primarul satului Burlacu, Mihail Munteanu, a declarat pentru Anticorupție că punerea în funcțiune a sondei pentru asigurarea cu apă a locuitorilor este în lucru. El confirmă că, în timp ce sătenii din partea din vale a satului, cca 70% din locuitori, sunt asigurați cu apă permanent, cei care locuiesc în partea din deal rămân fără apă, deoarece a scăzut debitul apei în apeduct. El povestește că, atunci când a fost pornită sonda, o parte din oameni au refuzat să achite pentru serviciile de aprovizionare cu apă, deoarece apa le vine direct din izvoare, cu presiune bună. Directorul întreprinderii municipale, după ce s-a încadrat și a executat și unele lucrări la apeduct, a plecat din funcție, după doar o lună de activitate. „Acum este în desfășurare un alt concurs pentru funcția de director, am făcut adunare cu oameni și, prin decizia consiliului, a fost aprobat tariful pentru apă. Imediat ce va fi angajat directorul întreprinderii, se vor încheia contracte cu oamenii, sonda va fi pusă în funcțiune”, asigură primarul.

Primarul spune că consiliera Tamara Rotaru este foarte activă și „pe unde merge, peste tot filmează”. Totodată, el și-a exprimat regretul că ea scoate în evidență doar neajunsurile care există în localitate, trecând cu vederea multiplele schimbări care s-au produs în sat. „Când am devenit primar, în 2007 nu erau drumuri, apă, gaz, iluminat stradal, casa de cultură era distrusă. Treptat lucrurile se schimbă: în sat fiecare instituție, fiecare om are tomberoane, se evacuează deșeurile, iluminatul stradal este în tot satul, strada centrală este asfaltată, șase străzi sunt în varianta albă, am gazificat satul și am tras linii telefonice”, enumeră primarul cu satisfacție. El adaugă că a fost reparată și grădinița, unde au fost schimbate geamurile, s-a făcut termoizolare, a fost procurat mobilier, s-a făcut pavaj în curtea grădiniței, s-a asfaltat și curtea gimnaziului, care însă s-a deteriorat în timp. Cu suportul proiectului „Satul European” a fost total reparată casa de cultură din sat, una dintre cele mai mari din raion, spune el, unde este bibliotecă, sală de fitless. Mihail Munteanu consideră că consiliera critică  permanent activitatea primăriei deoarece vrea să candideze la funcția de primar.

Casa de cultură s.Burlacu

Primarul a menționat că schimbările în sat se produc cu suportul partenerilor străini și cu contribuția unor săteni, și chiar a sa personală. „Gospodăriile de pe trei străzi sunt asigurate cu apă cu motoare electrice. Eu am cumpărat personal din banii mei, încă în 2017, cele necesare pentru a asigura oamenii cu apă - contor, două motoare – și ei urmau să adune banii pentru a mi-i întoarce. Nici până astăzi nu mi i-au dat”, spune Mihail Munteanu. În 2011, primarul și 11 consilieri locali au direcționat indemnizația primită la construcția a încă 1,6 km de apeduct, unde a contribuit suplimentar cu o sumă mare și un sătean. Și sonda, care a costat 852465,21 de lei a fost construită cu suportul Ambasadei României.

Privitor la proiectul înaintat de primărie pentru programul „Satul European Expres”, primarul spune că, fiind termeni restrânși pentru prezentarea conceptelor, el a înaintat un proiect pe care îl avea elaborat - pentru reparația acoperișului și fațadei primăriei. La obiecțiile consilierei că există alte necesități prioritare în sat, primarul spune că pavarea nu este prevăzută în lista lucrărilor de ce pot fi înaintate în cadrul programului, iar pentru a construi sistem de încălzire în Casa de cultură primăria nu are încă un proiect tehnic și nu era timp suficient pentru elaborarea acestuia. Totodată, el spune că aceste lucrări sunt incluse în planul de dezvoltare al localității.

Primarul a menționat că există un proiect la nivel de raion, care prevede asigurarea centralizată cu apă și servicii de canalizare a tuturor localităților din raionul Cahul. Este un proiect pe termen lung, există proiectul tehnic, câteva sate deja au apă și canalizare și se așteaptă să ajungă în timpul apropiat și în satul Burlacu.

Mihaela Cibotaru
29/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii