CALM: „Invalidarea mandatelor primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă acte de abuz”

Anticoruptie.md
23/11/2023
calm.md

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră că deciziile de a invalida mandatele primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare. CALM a transmis o declarație către Comisia Electorală Centrală, Guvern, Parlament, dar și Consiliul Europei prin care cere „stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție”.

CALM precizează în adresarea făcută că asemenea acțiuni afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nici o motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe.

În acest sens, CALM solicită ca instanțele de judecată să dea o aprecierea corectă acestor cazuri și cere intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin:


1. Stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție respective prin implicarea organelor electorale centrale (CEC) și autorităților publice competente, prin decizia cărora aleșii locali respectivi au fost admiși în cursa electorală;

2. Anularea actelor prin care au fost invalidate mandatele primarilor, admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor lor constituționale;

3. Modificarea cadrului legal în sensul readucerii competenței de validare a mandatelor aleșilor locali de către un actor profesionist și neutru care este instanța de judecată.

CALM mai precizează că și la etapa de proiect a Codului electoral în vigoare, membrii congresului au atenționat că modalitatea de confirmare a legalității alegerilor locale și validarea mandatelor aleșilor locali reprezintă un regres evident și o încălcare a autonomiei locale. Mai mult, potrivit CALM, organele electorale „sunt formate mai mult pe criterii de reprezentare politică, nefiind specializate, după cum am menționat, în exercitarea controlului de legalitate, domeniu care necesită pregătire profesională, obiectivitate și imparțialitate”.

De asemenea, aceeași sursă atrage atenția că aleșii locali respectiv au fost admiși la alegeri, obținând deja mandatul cetățeanului ca deținător a suveranității și puterii de stat.

„Respectiv, controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale, se contrapune sau chiar contrazice voința cetățeanului, ceea ce are, în ultimă instanță, un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale”, se menționează în declarația CALM.

Declarația poate fi citită integral aici

Precizăm că mandatul de primar al orașului Căușeni, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Anatolie Donțu, a fost invalidat. Acesta a obținut 76% din votul alegătorilor în primul tur de scrutin desfășurat în data de 5 noiembrie. Președinta CEC, Angelica Caraman, a precizat că la baza hotărârii stau deciziile instanțelor de judecată care au menținut actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate.  Conform actului de constatare, Donțu a fost decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică, inclusiv de mandat pe o perioadă de trei ani din data rămânerii definitive a actului de constatare. 

Anticoruptie.md
23/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii