Am investit în Moldova 5 milioane de euro, dar suntem hărțuiți de organele de drept și control

Administrația companiei VB Trans Logistik
14/04/2023

Noi, VB Trans Logistik, companie care de zeci de ani activează pe piața transporturilor din Germania, am răspuns apelurilor repetate ale conducerii țării privind necesitatea impulsionării proceselor investiționale în Republica Moldova și, în anul 2022, am venit pe piața locală a transporturilor. Am adus cu noi bogata experiență acumulată în Germania, sperând că vom putea schimba în bine situația în acest domeniu și în Republica Moldova.

Astfel, investind în jur de 6 milioane de euro, am adus în Republica Moldova autocare de ultimă generație (cu două etaje), șoferi profesioniști, însoțitoare de bord cu o pregătire profesională apreciabilă. Ghidați de ideea că cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de servicii de transport moderne și la costuri accesibile, am stabilit prețuri la bilete de câteva ori mai mici decât la alte companii. Am putut face acest lucru în contul capacităților mult mai mari de transportare a pasagerilor cu autobusele noastre, fără a admite nici cea mai mică probabilitate a dumping-ului.

Însă, se vede că activitatea noastră și efortul depus în binele pasagerilor din Republica Moldova, care pot acum călători în toată Europa cu autocare moderne și la preț accesibil, nu a plăcut concurenților și nici unei persoane pe care o angajasem inițial, iar ulterior am fost nevoiți să o concediem, dat fiind că nu s-a ridicat la nivelul sarcinilor puse în fața sa. Spre exemplu, persoana respectivă a luat de la noi 25 de mii de euro pentru perfectarea setului de documente aferent rutelor pe care circulăm. Dar nici documente nu ne-a prezentat și nici banii nu i-a restituit, motiv pentru care am depus o plângere la organele procuraturii.

Ce s-a întâmplat în ultimele luni cu noi, nici prin cap nu putea să ne treacă atunci când am decis să investim în Moldova. Ni s-au fabricat dosare, s-au făcut percheziții, s-au instituit interdicții șoferilor noștri și însoțitoarelor de bord, de facto ei fiind lipsiți de posibilitatea de a activa și a-și întreține familiile. Li se transmit mesaje să plece din firma noastră și nu vor mai avea probleme. în paralel, ni s-au vandalizat autocarele în repetate rânduri. Presiuni au fost exercitate și asupra companiei noastre partenere - Nicar, care nu are nimic cu autocarele noastre, ci doar vinde bilete pe rutele pe care le operăm. Ni se transmit mesaje camuflate că suntem nedoriți pe piața Republicii Moldova și că, dacă nu vom înțelege acest lucru, ar putea urma și alte presiuni. Peste tot auzim despre cumetri și ni se spune că acela e cumătru cu X, iar X e cumătru cu Y etc. Și toți acești cumetri, având funcții de răspundere, oricum vor obține ceea ce-și doresc - plecarea noastră de pe piața Republicii Moldova.

Nu înțelegem de ce concurenții, în loc să-și îmbunătățească condițiile de transportare a pasagerilor, aleg să ne atace pe noi. Concurența trebuie să fie liberă și sănătoasă, dar nu cu implicarea ilegală a structurilor de stat pentru anihilarea noastră.

Facem apel la conducerea țării să ia la control personal cazul companiei noastre. Căci, dacă investitorii din afară vor afla cum suntem tratați noi, cei care am venit aici de pe piața Germaniei, nu vor mai avea nici un interes față de Republica Moldova.

Noi încă încercăm să fim optimiști și sperăm că abuzurile contra noastră vor înceta, iar compania își va putea desfășura activitatea așa cum e firesc într-un stat de drept. Dacă însă acest lucru nu se va întâmpla, vom fi nevoiți să dăm nume concrete, dar și alte detalii relevante în contextul presiunilor la care suntem supuși.

De asemenea, ne rezervăm dreptul, ca agent economic ce activează pe piața Germaniei, să apelăm la presa internațională și să să-i atenționăm pe potențialii investitori despre adevăratul climat investițional din Republica Moldova.

Vom face uz și de toate posibilitățile legale pe care le avem pentru a implica structurile europene relevante, care nu pot să nu ia atitudine față de presiunile la care este supus un agent economic din Uniunea Europeană.  

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Administrația companiei VB Trans Logistik
14/04/2023

Comentarii