DOC// Miza de 5 miliarde de lei. O altă cerere a lui Ilan Șor împotriva executării silite, acceptată spre examinare

Viorica Mija
04/04/2024
Colaj CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, a acceptat spre examinare o altă cerere a lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară, împotriva Băncii de Economii, intervenient accesoriu executorul judecătoresc Roman Talmaci. Ultimul se ocupă de recuperarea sumei de peste 5 miliarde de lei, în beneficiul Băncii de Economii, iar pe 19 martie a emis un nou act de executare și a solicitat aplicarea unui alt sechestru pe bunurile oligarhului fugar. Anume acest act este contestat în instanță.

Avocatul Aureliu Colenco a depus cererea pe 25 martie, peste șase zile după ce executorul judecătoresc Roman Talmaci a întocmit un nou act de executare și procesul verbal de sechestru.

„Judecătorul menționează că, cererea respectivă este depusă potrivit competenței, corespunde formei, temeiurile de fapt și de drept sunt redate, cerințele sunt clare, iar temeiuri de restituire sau de a nu da curs acesteia nu se atestă, motiv pentru care judecătorul va accepta cererea în procedură spre examinare”, se arată în încheiere.

Examinarea plângerii va începe la sfârșitul lunii aprilie.

La sfârșitul lunii iulie 2023, executorul judecătoresc, Roman Talmaci, a anunțat că a început procedura de recuperare a sumei de peste 5 miliarde de lei, în beneficiul Băncii de Economii. Banii urmează să fie încasați de la Șor, după ce Curtea de Apel l-a condamnat definitiv în dosarul Frauda bancară.

Procuratura Anticorupție a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că, momentan, sub  sechestru sunt puse bunuri ale lui Ilan Șor în valoare totală de circa 580.16 de milioane de lei ( 9 construcții și încăperi locative, 5 terenuri pentru construcții, 18 mijloace de transport, 6 cote în capital social, mijloace bănești din 20 conturi bancare).

Viorica Mija
04/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii