Dosarul "Recensământ 2014" // Procurorii admit că în fraudele de milioane sunt implicate zeci de persoane. Fosta şefă de la Statistică: "Toate cheltuielile au fost aprobate legal"

Anastasia Nani
15/06/2016
Instruirea operatorilor de prelucrare a datelor pentru Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014. Foto: Statistica.md

Procurorii nu au deocamdată suspecţi în cauza penală iniţiată pe faptul delapidării banilor alocați Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2014, dar admit că în fraude ar putea fi implicate zeci de persoane. Pe de altă parte, Lucia Spoială care a plecat la începutul anului 2016 din funcţia de şefă a BNS, susţine că toate cheltuielile au fost aprobate conform legii. 

Procurorul Vlad Guzic susţine că oamenii legii sunt în proces de ridicare a documentelor de la BNS. "Nu avem încă persoane exacte vizate. E un set foarte mare de documente. Trebuie să le studiem și să vedem care au fost ofertele agenților economici care au participat la licitaţii. Este vorba despre foarte mulţi bani mulți, precum și despre multe contracte. Este un cerc destul de mare de persoane, poate chiar zeci de persoane: actuali şi foşti angajați, agenți economici, intermediari", a declarat Vlad Guzic. 

Lucia Spoială, care a ocupat funcţia de director al BNS din 2009, spune că nu a fost încă chemată la Procuratură pentru a oferi declaraţii. "Toate cheltuielile care au fost făcute au fost aprobate în cadrul bugetului recensământului, în 2012. S-a cumpărat tot ce a fost aprobat în buget, iar în cazul licitaţiilor au fost respectate toate prevederile", a subliniat Lucia Spoială. 

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în perioada 2013 - 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensământului: schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu ar fi fost necesare pentru acest proces.

De asemenea, investigaţiile procurorilor ar fi relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat cinci contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Contractele ar fi fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic, asigurându-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Procurorii au iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării averii străine în proporții deosebit de mari, iar ancheta ar urma să vizeze atât acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cât şi a persoanelor gestionare din cadrul firmelor contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani. 

Anastasia Nani
15/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii