Recensământul 2014, sub lupa procurorilor. Persoane publice din cadrul Biroului Național de Statistică sunt bănuite că au delapidat aproape două milioane de lei

Anticoruptie.md
08/06/2016

Procuratura municipiului Chişinău anunță că a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării banilor alocați Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2014.

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013 - 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensământului: schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu ar fi fost necesare pentru acest proces.

De asemenea, investigaţiile procurorilor ar fi relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat cinci contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Contractele ar fi fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic, asigurându-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Procurorii au iniţiat o cauză penală în baza articolului 191 alineat 5 din Codul penal - delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, iar ancheta ar urma să vizeze atât acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cât şi a persoanelor gestionare din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani. 

 

Anticoruptie.md
08/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii