12 mii în loc de 5 mii // Perciun: „Ne asumăm angajamentul ferm să oferim cursurile de studiere a limbii române pentru toți cei care s-au înscris”

Anticoruptie.md
14/03/2024
mec.gov.md

Ministerul Educației și Cercetării va finanța studiile de limbă română pentru toți solicitanții înscriși la cursuri. Mai exact este vorba de 12 000 de solicitanți, dață de 5000 cât era planificat inițial. 

„Avem un număr mult mai mare de solicitări de a studia limba română decât am planificat inițial. Ne bucurăm mult că există un interes sporit față de acest program strategic și ne asumăm angajamentul ferm să oferim cursurile pentru toți cei care s-au înscris”, a menționat ministrul Dan Perciun. 

Potrivit ministerului de resort, cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6911, urmat de UTA Găgăuzia – 1586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero.

Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie - decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

Anticoruptie.md a prezentat anunțul făcut de ministerul de resort privind achiziția de contractare a serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale.

Pentru acest an, bugetul alocat este cu peste 3 milioane de lei mai mare decât anul trecut, chiar dacă numărul planificat de beneficiari este unul mai mic. Mai exact, pentru cursurile ce se vor desfășura pe parcursul anului 2024 sunt planificate 9,4 milioane de lei. 

Pentru anul curent, numărul beneficiarilor care vor studia limba română este de 5.000. Cursurile vor fi organizate în patru regiuni ale țării: în Zona de Nord vor fi instruiți 1.000 de adulți, în Zona de Centru - 1.700, Zona de Sud - 1.800 și în Zona de Est, orașele din stânga Nistrului, vor fi intruiți 500 de adulți alolingvi.

În 2023 valoarea serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale a costat statul 6,3 milioane de lei. Achiziția a fost câștigată de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, care a fost și unicul ofertant, fără a schimba din suma pentru serviciile oferite. 

Anticoruptie.md
14/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii