Ministerul Educației și Cercetării a anunțat achiziția de contractare a serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale. Pentru acest an bugetul alocat este cu peste 3 milioane de lei mai mare decât anul trecut, chiar dacă numărul planificat de beneficiari este unul mai mic. Mai exact, pentru cursurile ce se vor desfășura pe parcursul anului 2024 sunt planificate 9 milioane 400 de mii de lei, cu peste 3 milioane de lei mai mult.
Anul trecut, valoarea serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale a costat statul 6.300.000 de lei. Licitația a fost anunțată în aprilie 2023, iar perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat la 5 mai 2023. Achiziția a fost câștigată de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, care a fost și unicul ofertant, fără a schimba din suma pentru serviciile oferite.
Instruirile au fost divizate în două etape. Prima a avut loc în perioada 3 iulie - 17 septembrie 2023 și a inclus circa 2500 de beneficiari. A doua etapă s-a desfășurat în perioada 25 septembrie – 3 decembrie 2023, la care au participat 4000 de persoane.
Beneficiarii programului, conform caietului de sarcini, au fost cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ, dar și persoane din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, arte, economie, educație, personal auxiliar etc.).
Potrivit ministerului de resort, programul s-a desfășurat în trei zone ale țării: în zona de nord au fost create 61 de grupe de participanți pentru care au fost organizate ore de limba română, în zona centru au fost organizate 22 de grupe, iar în zona de sud a țării au fost organizate alte 105 grupe de participanți. De asemenea, cursuri de predare a limbii române au fost organizate în instituțiile de învățământ din UTA Găgăuzia și din regiunea transnistreană.
Numărul total al beneficiarilor programului de învățare a limbii române constituie 6550 de persoane. 70 % din totalul participanților la program au însușit limba română la nivelul A1, iar circa 30 % – la nivelul A2.
Pentru anul 2024 numărul beneficiarilor care vor studia limba română este de 5.000, iar costul pe care este gata să-l achite ministerul de resort pentru aceste servicii este de 9.400.000 lei.
Caietul de sarcini nu diferă foarte mult față de cel publicat în 2023 pentru aceleași servicii. Unica diferență este că instruirea gratuite de învățare a limbii române va fi dedicată pentru diverse categorii profesionale de adulți (justiție, medicină, arte, economie, educație, personal auxiliar etc.), nu și cadre didactice așa cum a fost anul trecut.
Cursurile vor fi organizate în patru regiuni ale țării. În Zona Nord vor fi instruiții 1000 de adulți, în Zona Centru - 1700, Zona Sud - 1800 și în Zona Est, orașele din stânga Nistrului vor fi intruiți 500 de adulți alolingvi.
Ofertantul câștigător va trebui să se ocupe și de elaborarea unui set de materiale didactice (fișe didactice (tematice) și caiet de exerciții), pe domenii de activitate pentru învățarea limbii române de către adulți și, totodată, să se ocupe de elaborarea și dezvoltarea cadrului normativ privind învățarea limbii române.
Termenul de îndeplinire a serviciilor este de 7 luni din data semnării contractului.
Menționăm că Programul național privind învățarea limbii române se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025. Cursurile sunt destinate inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Instruirile sunt gratuite și sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii