DOC// APP caută evaluator pentru a afla prețul adevărat al Stadionului Republican

Tatiana Gherța
28/09/2023

După mai bine de un an de la ratificarea în Parlament a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău, Agenția Proprietății Publice (APP) a început procedura de achiziție a serviciilor de evaluare. Pentru a afla prețul adevărat al terenului, APP este gata să scoată  333.333 lei. Procedura de achiziție a început încă în luna mai, dar până acum niciun agent economic nu s-a arătat interesat de ofertă, a menționat pentru anticoruptie.md directorul general al APP, Roman Cojuhari. Drept urmare, procedura a fost repetată.   

Potrivit directorul general al APP, Roman Cojuhari, procedura de căutare a evaluatorilor a început încă în luna mai curent, cu un preț de ofertă de 40.000 lei. De atunci au fost anunțate peste cinci licitații. Noile anunțuri au venit și cu un nou preț, în funcție de cerințele de piață, doar că nici un agent economic nu a depus dosarul. 

„Startul licitațiilor a fost dat încă din luna mai. Noi am pornit cu prețul de ofertă de 40 de mii de lei, după asta a fost ridicat la 60 de mii, 120 de mii, 160 de mii, 270 de mii. Ulterior a fost cercetată piața, iar prețul pentru o asemenea lucrare ar fi de 400 de mii. De două ori a fost anunțată oferta de 400 de mii și agenții economici nu au depus ofertele. Acum am anunțat din nou licitația și sperăm că de această dată vor fi depuse oferte”, a precizat Cojuhari pentru anticoruptie.md.

În cazul ultimelor licitații prețul propus este de 333,333 lei, iar perioada de depunere a ofertelor a fost modificată repetat. De acestă dată, ofertanții se pot înscrie până pe data de 2 octombrie. 

Potrivit caietului de sarcini, vor fi acceptați doar operatorii economici care îndeplinesc următoarele condiții: „cel puțin 10 (zece) ani de experiență activă în evaluarea proprietăților imobiliare asemănătoare ca amplasare, tip și dimensiune cu terenul respective. Evaluatorul trebuie să fie membru autorizat în mod corespunzător a, și/sau autorizat de către oficiile relevante ale Consiliului Național al Evaluatorilor, Evaluatorul General, sau Departamentul de Evaluare a Terenurilor, sau orice altă instituție de evaluare recunoscută la nivel internațional, cum ar fi Institutul Regal Britanic al Experților Autorizați sau o entitate similară. Operator economic trebuie să fie certificat în activitatea de evaluare, cu pregătire tehnică în domeniu, care să poată aprecia utilitatea sau valoarea de piață, factori care contribuie la determinarea valorii juste a terenului. Operatorul economic nu trebuie să fie în proces de insolvabilitate, ca urmare a hotărârii judecătorești”.

Serviciile de evaluare а terenului se vor efectua în scopul determinării valorii juste а acеstuia реntru a fi transmis сu titlu oneros iп proprietalea Statelor Unite ale Americii. Evaluatorul își va asuma răspunderea privind stabilirea valorii juste a terenului, cu supragfața totală de 5,1814 ha. Raportul de evaluare urmează a fi perfectat în termen de 30 zile din data semnării Contractului de prestări servicii. 

Recent APP a anunțat că au fost demarate lucrări autorizate de defrișare a unor porțiuni de spații verzi de pe teritoriul fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului, actualmente proprietate a statului din gestiunea APP. Lucrările sunt inițiate în scopul creării de acces liber pentru o echipă de experți internaționali, care urmează să viziteze edificiul. 

Misiunea experților, de comun cu reprezentanții agenției, este de a evalua schema de amplasare, starea actuală și lucrările tehnice necesare reabilitării porților emblematice ale fostului stadion, cu intrări din străzile Tighina și Ismail. Acțiunea de evaluare face parte din procesul de reabilitare a obiectivelor cu statut de monumente istorice, pentru a onora semnificația culturală a sitului stadionului și a istoriei sale ca spațiu de adunare publică pentru chișinăuieni.

Amintim că pe 21 aprilie 2022, Guvernul a aprobat în ședința de marți Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii. Documentul prevede că Agenția Proprietății Publice va asigura determinarea valorii terenului, contractând în acest scop un evaluator certificat. La o săptămână distanță de la aprobarea în Guvern a hotărârii, Statele Unite și Republica Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a terenului fostului stadion republican. 

Conform evaluărilor primare făcute în 2022 prețul de piață al terenului fostului Stadion Republican, care urmează să fie vândut Statelor Unite ale Americii, ar fi de 20-45 milioane de euro. Jurnaliștii anticoruptie.md au solicitat opinia unui expert imobiliar independent și au aflat că de fapt acest imobil reprezintă un obiectiv unic ce valorează mult mai mult decât valoarea de piață. Expertul care a solicitat anonimatul menționează că prețurile de vânzare a terenurilor în centrul Chișinăului oscilează între 25.000 și 45.000 de euro pentru un ar

Precizăm că în iulie 2021, Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CCM au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Șor, declarat neconstituțional, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului.

 

 

 

Tatiana Gherța
28/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii