Parlamentul a ratificat Acordul privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA

Ilie Gulca
05/05/2022
Foto: multimedia.parlament.md

Parlamentul a aprobat joi, în cea de-a doua lectură, proiectul de ratificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.

Pe 28 aprilie, Statele Unite și Republica Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a terenului fostului stadion republican.

Documentul, semnat de ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, și directorul Agenției Proprietății Publice, Eugen Cozonac, va permite inițierea procesului de vânzare a terenului pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău și a infrastructurii adiționale.

Pe 21 aprilie, Guvernul a aprobat în ședința de marți Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii. Documentul prevede că Agenția Proprietății Publice va asigura determinarea valorii terenului, contractând în acest scop un evaluator certificat.

În continuare, APP va institui un grup de lucru care va negocia cu SUA prețul terenului. Grupul va fi format din reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Proprietății Publice.

Prețul nu trebuie să fie mai mic decât cel de piață. Ulterior, directorul general al APP va semna contractul de vânzare-cumpărare. Memorandumul este valabil timp de un an de la semnare și poate fi prelungit cu opt luni la solicitarea SUA.

Pe lângă Ambasadă, pe același teren se preconizează amenajarea unui parc și a altor spații deschise pentru accesul publicului.

În iulie 2021, Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CCM au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului.

Ilie Gulca
05/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii