Memorandum aprobat: Guvernul începe procedura de vânzare a terenului fostului Stadion Republican către SUA

Ion Chișlea
21/04/2022
Wikimapia.org

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de marți Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican de pe strada Tighina 12, cu o suprafața de 5,2 hectare, pe care urmează să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA.

Documentul prevede că Agenția Proprietății Publice (APP) va asigura determinarea valorii terenului, contractând în acest scop un evaluator certificat.

În continuare, APP va institui un grup de lucru care va negocia cu SUA prețul terenului. Grupul va fi format din reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Proprietății Publice.

Prețul nu trebuie să fie mai mic decât cel de piață. Ulterior, directorul general al APP va semna contractul de vânzare-cumpărare. Memorandumul este valabil timp de un an de la semnare și poate fi prelungit cu opt luni la solicitarea SUA.

Pe lângă Ambasadă, pe același teren se preconizează amenajarea unui parc și a altor spații deschise pentru accesul publicului.

În iulie 2021, Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CCM au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul fugar llan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul „furtul miliardului”, a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand. Un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei. 

Lucrările de demolare a Stadionului Republican au demarat în aprilie 2007. Republica Moldova și partea americană au negociat timp de mai mulți ani trensmiterea terenului pentru construcția Ambasadei SUA.

Ion Chișlea
21/04/2022Follow us on Telegram

Comentarii