Cursuri de milioane de lei: Ministerul Educației pregătește terenul pentru recalificarea dascălilor

Tatiana Gherța
07/02/2024
portalinvatamant.ro

Recalificările nu se vor mai face din cheltuiala profesorilor, cel puțin pentru 1200 dintre ei. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat o procedură de achiziție pentru serviciile de organizare și desfășurare a cursurilor de recalificare profesională și este gata să achite 6 000 000 lei. Recalificările vizează 16 discipline școlare.

Dacă anterior cadrele didactice plăteau câte 5000 de lei pentru programele de recalificari, acum costul pentru cursuri este acoperit în totalitate de ministerul de resort. 

Conform caietului de sarcini, cursurile de recalificare vor fi destinate profesorilor care predau următoarele discipline: limba și literatura română, limba fanceză, limba engleză, istorie, biologie, geografie, chimie, fizică, matematică, informatică, educație pentru societate, educație tehnologică, arte plastice, pedagogie preșcolară, pedagogie în învățământul primar și psihopedagogie specială.

Din totatul celor 1200 de profesori care vor trece recalificarea, cei mai mulți, 265 la număr, vor fi profesorii claselor primare.

Cursurile de recalificare, se vor desfășura: cu prezența fizică (nu mai puțin de 30% din numărul total de ore contact direct) și online (nu mai mult de 70% din numărul total de ore contact direct). Prestatorul va elabora Calendarul de desfășurare a instruirii cursanților.  Orarul desfășurării activităților va fi coordonat cu MEC.

La finele cursului de recalificare, cursanții vor fi evaluați, iar la proba de evaluare finală, va fi invitat și un reprezentat al MEC. Fiecărei persoane instruite i se va eliberara certificatul de recalificare seria CR, dar și suplimentul descriptiv.

Până pe 16 februarie sunt recepționate întrebările pentru clarificări, iar perioada de depunere a ofertelor va începe în data de 16 februarie și se va încheia în data de 12 martie.

 

Tatiana Gherța
07/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii