Apel // Societatea civilă, îngrijorată de încălcarea dreptului cetățenilor de acces la informații

Anticoruptie.md
28/09/2016
sursa foto: CIJM

Mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au lansat miercuri, 28 septembrie, un apel în adresa autorităților publice, precum și a instituțiilor subordonate acestora, care sunt finanțate din bugetul de stat sau prestează servicii publice, să respecte prevederile Legii privind accesul la informație și să ofere neîngrădit, complet și la timp, informația solicitată de către cetățeni. 

„Principiul care stă la baza dreptului de acces la informaţie este că instituţiile publice sunt alese de popor şi susţinute de contribuabili, de aceea cetățeanul este îndrept să cunoască cum este folosită această putere şi cum sunt cheltuiţi acei bani”, se arată în scrisoarea semnată de 12 ONG-uri, în contextul marcării Zilei Internaţionale a Accesului la Informaţii.

Societatea civilă îşi exprimă îngrijorarea faţă de neglijarea dreptului cetăţenilor Republicii Moldova de a accesa informaţia de interes public. „Mai multe autorităţi publice au refuzat, sub diverse pretexte, pe parcursul ultimilor ani, să ofere informaţia solicitată de către reprezentanţii societăţii civile”, observă semnatarii.

„Dreptul cetățeanului de avea acces la informația de interes public trebuie să fie unul puternic și fucțional, astfel încât să poată utilizat drept instrument de apărare a drepturilor și libertăţilor civice pentru a facilita participarea publică la luarea deciziilor şi pentru a responsabiliza guvernele.

Anul acesta se împlinesc şaisprezece ani de la adoptarea Legii privind accesul la informaţie. (...) Trebuie să remarcăm că la 16 ani de la adoptarea legii, carențe mai există, iar acestea nu sunt excepții. Autoritățile publice preferă să interpreteze restrictiv orice prevedere ambuguă din legislație, în defavoarea solicitantului de informații. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul aplicării Legii privind achizițiile publice. Documentul nominalizat  nu obligă expres autoritățile să ofere un grad de informații mai extins asupra procedurilor de achiziții, dar nici nu le interzice acest lucru. Singura excepție se referă la cazurile cînd  oferirea unor astfel de  informații poate prejudicia interesele ofertanților la procedura de achiziții”, se mai precizează în apel.

Semnatarii mai observă că de doi ani, Legea privind protecția datelor cu caracter personal este folosită în multe cazuri drept paravan pentru a îngrădi accesul la informația de interes public și a-i proteja pe demnitarii cu probleme de integritate și nu numai.

În context, autorii apelului fac trimitere la procesul Centrului de Investigații Jurnalistice cu Președinția Republicii Moldova, care a refuzat să ofere reporterilor mai multe documente și informații de interes public.

Detalii AICI

Citiți mai jos întregul conținut al apelului societății civile:

Anticoruptie.md
28/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii